Američka policija hapsi demonstrante na univerzitetima zbog podrške Palestini

Svet 23. apr 202409:32 5 komentara
Tanjug ((Ned Gerard/Hearst Connecticut Media, AP)

Policija je uhapsila desetine učesnika demonstracija u znak podrške Palestini na Univerzitetu Jejl u ponedeljak, nekoliko sati nakon što je Univerzitet Kolumbija otkazao časove uživo zbog protesta na kampusu koji su takođe doveli do masovnih hapšenja prošle nedelje, prenosi Glas Amerike (VOA).

Demonstranti su blokirali saobraćaj oko kampusa Jejla u Nju Hejvenu u Kontektikatu, zahtevajući da škola prekine finansijske veze sa investitorima – proizvodjačima oružja. Policija je uhapsila više od 45 demonstranata, preneo je studentski medij Jejl Dejli Njuz.

Predstavnici univerziteta nisu komentarisali incidente na kampusu, navodi VOA.

Protesti na Jejlu i drugim univerzitetskim kampusima širom zemlje počeli su kao reakcija na najnoviju eskalaciju nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu, posle smrtonosnog upada Hamasovih ekstremista u Izrael 7. oktobra prošle godine i žestokog odgovora Izraela u enklavi Gaza, koju kontroliše Hamas.

Pročitajte još:

Studenti Univerziteta Kolumbija u ponedeljak su imali nastavu on lajn, dok se uprava nada da će uspeti da smiri napetosti na kampusu u Njujorku nakon što su propalestinske demonstracije prošle nedelje završene masovnim hapšenjima.

Protesti na Kolumbiji, koji podsećaju na demonstracije protiv Vijetnamskog rata na tom univerzitetu pre više od 50 godina, su najnoviji u seriji demonstracija koje su poremetili nastavu i život na univerzitetskim kampusima, i saobraćaj na mostovima i aerodromima od najnovije eskalacije izraelsko-palestinskog konflikta koji je počeo 7. oktobra napadom Hamasa na Izrael.

Pored protesta, aktivisti za ljudska prava su ukazali i na rast predrasuda i mržnje prema Jevrejima, Arapima i muslimanima u periodu posle 7. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare