Američki desničar osuđen za kovanje zavere kako bi se osujetila pobeda Bajdena

Svet 30. nov 202208:516 komentara
Stjuart Rouds
Izvor: Tanjug/AP/Susan Walsh, File

Osnivač ultradesničarske grupe "Čuvari zakletve" Stjuart Rouds osuđen je za organizovanje zavere kako bi se poništila pobeda demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

Porota u Vašingtonu sinoć je Roudsa proglasila krivim za pobunu nakon trodnevnog razmatranja u skoro dvomesečnom suđenju koje je pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cenu zadrži republikanca Donalda Trampa u Beloj kući.

Rouds je oslobođen optužbi po ostale dve tačke, koje su se odnosile na navodnu zaveru.

Rouds nije ušao u zgradu američkog Kongresa 6. januara, ali je optužen da je vodio zaveru koja je počela ubrzo posle izbora 2020. da bi se pokrenula oružana pobuna kako bi se zaustavio prenos predsedničke vlasti.

Presuda predstavlja važan međaš za američko ministarstvo pravde i verovatno će otvoriti put da tužilaštvo krene punom snagom dalje u predstojećim suđenjima drugih ekstremista za pobunu.

Presuda će verovatno ohrabriti istražitelje čiji rad se proširio dalje od istrage osoba koje su napale zgradu Kongresa. Oni će da se usredsrede i na druge osobe vezane za pokušaje Trampa da poništi rezultate predsedničih izbora 2020. godine.

Američki državni tužilac Merik Garland nedavno je imenovao tužioca Džeka Smita da mu bude specijalni savetnik koji će nadzirati istragu o nastojanjima da se opovrgnu rezultati izbora kao i odvojenu istragu o zadržavanju tajnih dokumenata na Trampovom imanju na Floridi.

Koristeći desetine šifrovanih poruka, snimaka i video nadzora, tužioci su potkrepili optužbu da je Rodus ubrzo posle izbora 2020. počeo da priprema oružanu pobunu da bi se zaustavio prenos vlasti.

Tokom sedam nedelja svedočenja porota je čula kako je Rouds pozivao svoje pristalice da se bore da bi branili Trampa, da je razgovarao o izgledima za „krvavi“ građansi rat i upozoravao da će „Čuvari zakletve“ morati, možda, i da „krenu u pobunu“ da poraze Bajdena ako Tramp ne bude delovao.

Pored Roudsa krivom je proglašena i Keli Megs, vođa floridskog ogranka Čuvara zakletve. Tri osobe su oslobođene takve optužbe.

Neredi u zgradi Kapitola, sedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trampa 6. januara 2021. okupilo na protestu tokom koga je bivši predsednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsedničke izbore obeležile nepravilnosti i krađa – koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tela – koji su bili primorani da se kriju i beže. Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobedu aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobednika na predsedničkim izborima.

Komentari

Vaš komentar