Američki institut za rat: Rusi napreduju u Ukrajini jer su promenili taktiku

Svet 23. feb 202413:23 34 komentara
Reuters/ Dnipropetrovsk Regional Military-Civil Administration via Telegram/Handout

Američki Institut za proučavanje rata navodi da ruska vojska napreduje ka Kupjansku i Krasnom Limanu i ističe da su Rusi značajno promenili "pristup operativnom nivou cele situacije".

Institut otvara pitanje da li će ruske trupe krenuti na Harkov.

Analitičari procenjuju da se ruska ofanzivna operacija na tom delu fronta radikalno razlikuje od svih dosadašnjih operacija od početka sukoba.

Ruske snage sprovode multidimenzionalnu ofanzivnu operaciju kako bi postigli operativno značajan cilj. To im je ambicija prvi put za više od godinu i po kampanje u Ukrajini, navodi američki institut.

I ruski izvori javljaju da su jedinice iz sastava 11. vazdušno-desantne brigade i 150. motorizovane divizije Južnog vojnog okruga, uz moćnu podršku artiljerije, avijacije i jurišnih dronova, probile odbrambenu liniju Oružanih snaga Ukrajine i ušle u Ivanovskoje. Ovo naselje je važno ukrajinsko utvrđenje između Bahmuta i Časovog Jara.

Prethodno su Rusi zauzeli desetak ukrajnskih uporišta oko Ivanovskog, primoravši ukrajinske vojnike da pobegnu u samo naselje.

Istovremeno, neki ukrajinski portali prenose izjavu načelnika štaba 12. brigade specijalnih snaga Nacionalne garde Ukrajine „Azov“ majora Bogdana Kroteviča da će se ukrajinska vojska suočiti sa nedostatkom snaga ako bude morala da brani politički i ekonomski najveće i najvažnije gradove u zemlji.

„Nećemo imati trupe za odbranu Harkova i Kijeva, ako sada nema dovoljno trupa da zamene brigade koje su godinu dana na prvoj liniji fronta“, rekao je načelnik štaba ukrajinske brigade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare