Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo iz 2000. godine

Svet 18. sep 202109:23 > 10:57 21 komentara
Al Sieb/Pool via REUTERS

Američki milijarder Robert Durst je na sudu u Los Anđelesu proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice Suzan Berman 2000. godine zbog čega mu preti doživotni zatvor, a povezuje se sa još dva stara ubistva.

Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazrešenih ubistva tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u toaletu sam sebi mrmlja u bradu „Što sam učinio? Ubio sam ih sve“.

Tužitelji su Dursta, kojem preti doživotni zatvor opisali kao bogatog i „narcisoidnog psihopatu“, a izricanje kazne sudija je zakazao za 18. oktobar.

Durst je optužen da je ubio Berman metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Ketlin Mekormak Durst, koja je nestala u Njujorku 1982. godine.

Tom 78-godišnjaku sudilo se samo za ubistvo Berman u njenom domu u Kaliforniji, a sumnjiči se za ubistvo supruge i bivšeg komšije koja su se dogodila u poslednjih 39 godina.

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentkinje medicine nikad nije podignuta optužnica. Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala da prikrije taj zločin.

Ubrzo nakon objave presude porodica Mekormak zatražila je od tužioca u okrugu Vestčester u Njujorku da pokrene krivični istragu protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u maju.

Tužioci su tokom suđenja povezali Dursta i sa ubistvom komšije Morisa Bleka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Bleka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

Durst je unuk osnivača jedne od vodećih kompanija za nekretnine u Njujorku, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti koronavirusu.

Uhapšen je dok je ulazio u hotel u Nju Orleansu gde je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati pre emitovanja poslednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojeg po rečima tužioca ne bi bilo ni osuđujuće presude.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare