Američki ministar odbrane: Putin sada ima čitav niz opcija u Ukrajini

Svet 28. jan 202221:163 komentara
Jeon Heon-Kyun/Pool via Reuters

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom dostiglo tačku u kojoj predsednik Vladimir Putin sada ima čitav niz vojnih opcija, uključujući akcije koje ne obuhvataju invaziju u punom obimu.

„Iako ne verujemo da je predsednik Putin doneo konačnu odluku da upotrebi ove snage protiv Ukrajine, on očigledno sada ima sposobnost“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare u Pentagonu.

POVEZANE VESTI:

On je rekao da bi Putin mogao da iskoristi bilo koji deo svojih snaga od oko 100.000 vojnika da zauzme ukrajinske gradove i „značajne teritorije“, ili da pokrene „prinudne ili provokativne političke poteze“ poput priznavanja otcepljenih teritorija unutar Ukrajine.

On je pozvao Putina da deeskalira tenzije.

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Mark Mili je rekao da ruske snage u blizini Ukrajine uključuju ne samo kopnene, pomorske i vazdušne snage, već i sposobnosti za sajber i elektronsko ratovanje, kao i snage za specijalne operacije.

On je pozvao Putina da izabere diplomatski put umesto sukoba.

„Ako Rusija odluči da napadne Ukrajinu, to neće biti besplatno, u smislu žrtava i drugih značajnih efekata“, rekao je Mili.

Putin je danas francuskom predsedniku Emanuelu Makronu rekao da Zapad nije razmotrio ključne uslove Rusije za zaustavljanje daljeg širenja NATO-a, odustajanje od razmeštanja naoružanja Alijanse u blizini ruskih granica i povlačenje svojih snaga iz istočne Evrope.

On je u telefonskom razgovoru sa Makronom istakao da će ruska strana pažljivo analizirati pisane odgovore na nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama od NATO-a i SAD, nakon čega će odrediti naredne korake.

Putin nije izneo javno nikakve primedbe o odgovoru Zapada, ali je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da su male šanse za postizanje sporazuma.

Lavrov je rekao da Rusija želi diplomatiju, a ne rat.

„Ako je do Rusije, rata neće biti. Ne želimo ratove. Ali nećemo ni dozvoliti da se naši interesi grubo gaze, ignorišu“, rekao je Lavrov u intervjuu koji je emitovan na više ruskih medija.

Komentari

Vaš komentar