Američki podaci za napade na Putinove generale

Svet 05. maj 202214:33 27 komentara
Natalia Kolesnikova / AFP

Od početka rata u Ukrajini ubijeno je 12 ruskih generala, tako tvrde izvori iz Kijeva. Pritom su važnu ulogu u tome odigrale informacije američkih tajnih službi, piše list "Njujork tajms".

Za uspešne napade na ruske generale ukrajinska vojska je očigledno u više slučajeva koristila informacije američkih tajnih službi. To piše „Njujork tajms“ i pritom se poziva na visoke američke vojne zvaničnike, koji su hteli ostati anonimni.

Ukrajinska vojska tvrdi da je od početka ruske agresije na Ukrajinu ciljanim napadima ubila 12 ruskih generala. Prema tim navodima, Amerikanci lociraju mesta „mobilnih komandi ruske vojske“ i te informacije dostavljaju ukrajinskoj vojsci. To je Ukrajincima omogućilo da te komande napadnu artiljerijom.

Portparol Pentagona Džon Kirbi potvrdio je generalno da njegova zemlja dostavlja Ukrajini informacije „koje su joj potrebne kako bi mogla da se brani“. O pojedinostima nije hteo da govori. Američki Nacionalni savet bezbednosti naglasio je da Vašingtonu kod dostavljanja informacija tajnih službi nije u prvom redu stalo do ubijanja ruskih generala.

I portparolka Nacionalnog saveta bezbednosti Edrijen Votson naglasila je da se podaci američkih tajnih službi prosleđuju Ukrajini. Ali ona je ujedno naglasila: „Mi ne stavljamo na raspolaganje informacije s namerom da se ubijaju ruski generali“.

Generali na prvoj liniji fronta

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Ukrajinci su u više navrata saopštavali da su ubili ruske generale. Ruska strana te navode delimično je potvrdila. Početkom marta, uprava grada Novorosijska na jugu Rusije, izvestila je da je general Andrej Suhovecki, zamenik komandanta 41. armije, poginuo u Ukrajini „junačkom smrću“. Zbog slabog napredovanja ruskih snaga u prvim nedeljama rata, četiri generala su morala lično da odu na liniju fronta, čime su se izložili opasnosti da budu pogođeni.

Prema navodima „Njujork tajmsa“, američki izvori opovrgli su vesti da su Ukrajini prosledili informacije o poseti šefa ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova prvoj liniji fronta. Ukrajinska vojska je, prema sopstvenim navodima, prošle nedelje u blizini grada Izjuma ubila više visokih ruskih oficira.

Prema navodima Amerikanaca, Gerasimov je već ranije bio napustio istočnu Ukrajinu.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare