Američki predsednik Džo Bajden primio treću dozu vakcine protiv kovida

Svet 27. sep 202120:216 komentara
REUTERS/Kevin Lamarque

Američki predsednik Džo Bajden primio je treću dozu vakcine protiv kovida-19, u nadi da će dati snažan primer Amerikancima da prihvate dodatnu dozu, dok neki od njih još nisu dobili ni prvu.

U SAD je prošle nedelje odobreno davanje treće doze Fajzerove vakcine svim osobama starijim od 65 godina, onima koje su zbog posla jače izložene virusu i za osobe između 18 i 64 godine s faktorima rizika za razvoj ozbiljnijeg oblika bolesti.

Bajden, koji ima 78 godina, primio je prvu dozu 21. decembra prošle godine, a drugu 11. januara, što je uživo prenošeno na televiziji kako bi podstaklo stanovništvo na vakcinisanje.

Danas je najavio da će i njegova supruga Džil uskoro primiti dodatnu dozu.

Oko 60 miliona Amerikanaca ima pravo na treću dozu vakcine, s tim da od druge mora proći najmanje šest meseci.

Primajući injekciju, Bajden je odbacio kritike da bi SAD trebalo da daju više vakcina siromašnijim zemljama pre nego što počnu s davanjem treće doze u svojoj zemlji. „Mi ćemo učiniti što treba“, rekao je.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) još nije razmotrila zahtev Moderne za „buster“ dozom, a Džonson i Džonson još nije ni aplicirao.

Stručnjaci nastavljaju da promovišu vakcinisanje dok regionalna žarišta bolesti širom SAD nastavljaju da opterećuju zdravstveni sistem koji bi mogao dodatno da bude narušen zbog iscrpljenosti lekara i medicinskih sestara ili zbog osoblja koje odbija da se vakciniše.

Komentari

Vaš komentar