Američki savetnik: Ruski prihodi od energenata veći nego pre rata u Ukrajini

Svet 09. jun 202220:4122 komentara
Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov

Rusija verovatno ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego pre invazije na Ukrajinu, jer porast cena u svetu neutrališe napore zapada da smanji rusku prodaju, rekao je američki savetnik za energetsku bezbednost Amos Hohstin.

„Ne mogu to poreći“, rekao je na saslušanju u senatskom pododboru za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju kada su ga pitali zarađuje li Moskva više novca od prodaje svoje nafte i gasa sada nego nekoliko meseci pre izbijanja rata.

SAD i Evropska unija su se složili da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Premda su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim energentima, takođe su doprineli porastu globalnih cena nafte i gasa. Cena barela nafte u četvrtak je iznosila 123 dolara, najviše u poslednja tri meseca.

Hohstin je rekao da je povećanje potražnje za naftom u svetu nakon pandemije kovida-19 „puno veća, snažnija nego što je iko predvideo“.

Rusija je istovremeno mogla da proda više sirovina drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije poput Kine i Indije, uz velike popuste u odnosu na druge opskrbljivače.

Hohstin je rekao da, iako je cena ruskih sirovina za Kinu i Indiju manja u poređenju sa sirovinama iz drugih zemalja, globalni porast tržišnih cena znači da su ruski prihodi sada vrlo verovatno veći.

Indija je kupila dvostruko više ruske nafte u maju nego u aprilu, u rekordnom iznosu od 840.000 barela dnevno, što će verovatno ponovo porasti u junu, prema konsultantskoj kompaniji Kpler.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar