Amnesti Internešenel: Odluka o izručenju Asanža „zastrašujuća poruka novinarima“

Svet 17. jun 202217:175 komentara
Džulijan Asanž
LEON NEAL / AFP

Generalna sekretarka organizacije za ljudska prava Amnesti internešenal Agnes Kalamar izjavila je da je odluka Velike Britanije o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama zastrašujuća poruka novinarima širom sveta.

Pročitajte još:

„Izručenje će Asanža dovesti u veliki rizik i poslaće zastrašujuću poruku novinarima širom sveta. Ako se izručenje nastavi, Amnest internešenal je vrlo zabrinut da će se Asanž suočiti s velikim rizikom produženog zatvaranja u samici, što bi prekršilo zabranu mučenja ili drugog zlostavljanja“, rekla je Kalamar, prenosi Index.

Ona je istakla da diplomatska uveravanja Sjedinjenih Država da Asanž neće biti zatvoren u samici ne mogu da se shvate ozbiljno zbog prethodnih postupaka američkih vlasti.

„Pozivamo Veliku Britaniju da se uzdrži od izručivanja Asanža, a Sjedinjene Američke Države da odbace optužbe i da se Asanž oslobodi“, apelovala je Kalamar.

Organizacija Vikiliks je saopštila da današnja odluka o izručenju nije kraj pravne bitke i najavila je žalbu, uz poruku da je ovo „crni dan za medijske slobode“.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je zahtev za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora.

Komentari

Vaš komentar