Amnesti osudio Izrael zbog ilegalne upotrebe sile u Istočnom Jerusalimu

Svet 11. maj 202115:514 komentara
REUTERS/Nir Elias

Nevladina organizacija Amnesti internešenal osudila je Izrael zbog "ilegalne i prekomerne" upotrebe sile tokom sukoba s palestinskim demonstrantima u Istočnom Jerusalimu kada su povređene stotine Palestinaca i desetine policajaca. 

Izrael je danas čvrsto stao u odbranu ponašanja svojih policajaca navodeći da su uzrvaćali nasilnim demonstrantima odgovarajućim merama.

Međutim Amnesti, grupa koja se bavi odbranom ljudskih prava sa sedištem u Londonu, ocenila je neke od tih mera „nesrazmernim i ilegalnim“ i optužila izraelske bezbednosne snage za „neopravdane napade na mirne demonstrante“.

Povezane vesti

Saopštenje Amnestija izdato je u kontekstu obnavljanja tenzija, u razmerama neviđenjim više godina u Istočnom Jerusalimu, palestinskom sektoru svetog grada koji je Izrael pripojio pre više od 50 godina.

Juče su oko 520 Palestinaca i 32 izraelska policajca povređena u novim sukobima sa izraelskom policijom na Brdu hrama, trećem najsvetijem mestu islama i najsvetijem mestu judaizma, kao i u drugim delovima Istočnog Jerusalima.

Izraelska policija uportrebila je šok bombe, gumene metke, suzavac i vodene topove protiv Palestinaca koji su bacali kamenje, flaše i petarde na policajce.

Prema Amnestiju Izrael je koristio prekomernu silu tokom više nedelja demonstracija u Istočnom Jerusalimu.

Organizacija Amnesti internešenal je pozvala međunarodnu zajednicu da osigura da Izrael snosi odgovornost za kršenja ljudskih prava.

Komesar izraelske policije Kobi Šabati rekao je juče da su pokazali suviše uzdržanosti u Jerusalimu poslednjih dana, i da se Izrael sprema da „skine rukavice“.

Pored nasilja u Jerusalimu od sinoć je počela razmena vatre između Izraela i oružanih grupa u Pojasu Gaze u kojima je poginulo više od 20 ljudi u palestinskoj enklavi, uključujući devetoro dece, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Nevladina organizacija Save the Children takođe sa sedištem u Londonu, navela je da je „užasnuta“ zbog izraelskih vazdušnih udara i pozvala da se prekine sa neselektivnim ubijanjem civila.

Portparol izraelske vojske rekao je da Izrael čini sve što može da ograniči kolateralnu štetu.

Komentari

Vaš komentar