Amnesti: Ukrajinska vojska ugrozila civile vršenjem napada iz naseljenih zona

Svet 04. avg 202213:117 komentara
REUTERS/Gleb Garanich

Ukrajinska vojska stavila je civile u opasnost uspostavljanjem vojnih baza u školama i bolnicama i vršenjem napada iz naseljenih zona radi potiskivanja ruske invazije, saopštila je nevladina organizacija Amnesti internešenal.

Pročitajte još:

Takvim taktikama se krši međunarodno humanitarno pravo, navela je organizacija u saopštenju.

„Dokumentovali smo tendenciju ukrajinskih snaga da ugrožavaju civile i krše pravila ratovanja kada deluju u naseljenim zonama“, rekla je generalna sekretarka Amnestija Anjes Kalamar.

„Činjenica da se nalaze u položaju odbrane ne lišava ukrajinsku vojsku obaveze poštovanja medjunarodnog humanitarnog prava“, dodala je ona.

Amnesti istovremeno naglašava da to ni na koji način ne opravdava „slepe ruske napade, u kojima je gađana civilna populacija“.

Istražitelji Amnesti internešenala su između aprila i jula ispitivali ruske udare u regionima Harkov, Donbas i Mikolajev, izvršili inspekciju pogođenim mesta i ispitivali preževele, svedoke i osobe bliske žrtvama.

Prema Amnestiju njihovi istražitelji su našli dokaze da su ukrajinske snage pokretale udare iz naseljenih stambenih zona i da su uspostavile baze u civilnim zgradama u 19 gradova i sela u tim oblastima.

Većina stambenih zona gde su se nalazili vojnici bile su na više kilometara od linije fronta, ukazuje Amnesti i ističe da su bile moguće druge opcije koje ne bi dovele civile u opasnost, kao što su vojne baze ili gusto pošumljene oblasti u blizini.

Amnesti je navela da prema njihovim saznanjima vojnici koji su se stacionirali u tim naseljenim zonama nisu tražili od civila da se evakuišu.

Potvrdila je da su ukrajinske snage uspostavile vojne baze u školama i bolnicama.

Organizacija je navela da je kontaktirala ukrajinsko ministarstvo odbrane oko zaključaka svojih istraga 29. jula ali da nije dobila odgovor do objavljivanja saopštenja.

Komentari

Vaš komentar