Amsterdam učestvuje u eksperimentalnoj prodaji kanabisa proizvedenog u Holandiji

Svet 30. sep 202317:30 7 komentara
Tanjug via AP Photo/Jim Mone, File

Amsterdam će zajedno sa drugim holandskim gradovima učestvovati u eksperimentu o prodaji kanabisa legalno proizvedenog u Holandiji, zemlji poznatoj po toleranciji prema lakim drogama, saopštila je tamošnja vlada.

Dok se potrošnja i prodaja hašiša, kanabisa i njihovih derivata tolerišu, lanac snabdevanja je ilegalan i prodati narkotici uglavnom ulaze u zemlju krijumčarenjem, posebno preko raznih mafija.

Sa integracijom Amsterdama, eksperiment sada uključuje 11 opština i ima za cilj da definiše da li je moguća regulisana proizvodnja, distribucija i prodaja kanabisa.

Taj projekat će takođe omogućiti kontrolu kvaliteta narkotika i analizu uticaja takvog pristupa na kriminal, bezbednost i javno zdravlje.

Eksperiment bi trebalo da počne u decembru u Bredi i Tilburgu, dva grada na jugu zemlje.

Holandska vlada naznačila je da je istočni kvart Amsterdama izabran da učestvuje u eksperimentu, dok će neki gradovi početi eksperiment početkom 2024.

Eksperiment je odobren 2019. godine, a većina legalnih proizvođača imenovana je 2020. godine. Međutim, njegovo pokretanje, prvobitno planirano za 2022. godinu, nekoliko puta je odlagano.

Eksperiment će trajati najmanje četiri godine.