Angela Merkel odbila da bude počasna predsednica CDU

Svet 21. jan 202216:511 komentar
REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel odbila je da prihvati položaj počasne predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i odbila je poziv na večeru verovatnog budućeg predsednika CDU Fridriha Merca, javljaju nemački mediji u petak.

Merc bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji CDU trebalo da bude izabran za predsednika stranke.

„Bivša kancelarka je došla do zaključka da titula počasnog predsednika stranke više nije u duhu s vremenom“, rekao je Armin Lašet, još uvek predsednik CDU, u razgovoru za RTL.

Poslednji počasni predsednik CDU Helmut Kol sa ovog položaja je odstupio nakon skandala oko stranačkih donacija.

Nedeljnik Spiegel istovremeno javlja da je Angela Merkel odbacila poziv na večeru Fridriha Merca, koji bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji u Berlinu trebalo da bude izabran za novog šefa stranke.

Kako javlja Spiegel, Merc je, nakon svog sutrašnjeg izbora za predsednika stranke, koji važi za siguran nakon što mu je baza u decembru na internim izborima dala prednost, pozvao bivše predsednike i predsednice CDU na večeru.

Posmatrači navode da je Merc, koji važi za predstavnika tradicionalnog, konzervativnog krila stranke, time hteo da poboljša tradicionalno loše odnose sa Angelom Merkel i liberalnim krilom stranke.

Poziv na večeru odbila je i Anegret Kramp-Karenbauer, koja je vođstvo CDU preuzela od Angele Merkel 2018.

I Merkel i Karenbauer su odbijanje poziva obrazložile „poklapanjem sa drugim terminima“.

Poziv na večeru su prihvatili bivši predsednik stranke Volfgang Šojble i još uvek aktuelni predsednik Armin Lašet.

Komentari

Vaš komentar