Angela Merkel pozvala SAD da otvore tržište vakcina i dozvole izvoz

Svet 08. maj 202117:32 > 17:38
Angela Merkel
REUTERS/Annegret Hilse/Pool

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je svoje protivljenje ukidanju zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv koronavirusa i pozvala SAD da otvore "tržište" i dozvole izvoz vakcina i njihovih sastojaka.

„Nadam se da sada kada je velki deo američke populacije vakcinisan, možemo da imamo slobodnu razmenu sastojaka i takođe otvaranje tržišta vakcina“, rekla je nemačka kancelarka na kraju nezvaničnog samita evropskih vođa.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je danas pozvao „Anglosaksonce“ da prestanu da „blokiraju“ izvoz vakcina.

On je istakao da je od 110 miliona doza vakcine proizvedenih u Evropi EU izvezla 45 miliona, a zadržala 65 miliona, dok je u isto vreme 100 odsto vakcina proizvedenih u SAD otišlo na američko tržište.

Merkel je ponovila da je protiv ukidanja patentne zaštite za antikovid vakcine, kako je to predložila administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Nemačka kancelarka rekla je da ne misli da bi to bilo rešenje koje bi omogućilo da vakcine budu dostupnije većem broju ljudi.

„Mislim da su kreativnost i inovacija firmi potrebni i to uključuje patente“, dodala je Merkel.

Papa Franja je podržao predlog za ukidanje patentnog prava za vakcine protiv kovida-19 da bi se ubrzala raspodela vakcina siromašnim zemljama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar