Ankara otkazala posetu švedskog ministra odbrane zbog antiturskog protesta

Svet 21. jan 202312:1411 komentara
Izvor: Shutterstock

Turska je otkazala planiranu posetu švedskog ministra odbrane, kao odgovor na dozvolu da se u toj zemlji održi antiturski protest.

Turska, kao zemlja članica NATO odugovlači odobrenje švedskog zahteva za ulazak u taj vojni savez dok vlasti ne suzbiju grupe koje Ankara smatra bezbednosnim pretnjama, a otkazivanje posete je najnoviji potez negodovanja zbog, kako je shvaćeno, švedskog nedelovanja.

Pročitajte još

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da se neće održati planirana poseta njegovog švedskog kolege Pala Jonsona 27. januara. Rekao je da ta poseta nema više „nikakvog značaja ni svrhe“, jer Švedska nastavlja da dozvoljava „odvratne“ demonstracije protiv Turske.

Švedska se sprema za nekoliko demonstracija ovog vikenda. Ekstremnodesničarski aktivista iz Danske dobio je dozvolu policije da organizuje protest ispred turske ambasade u Stokholmu, gde namerava da spali Kuran, svetu knjigu Islama. Istovremeno i proturske i prokurdske grupe planiraju demonstracije u glavnom gradu Švedske.

Turska je juče pozvala švedskog ambasadora da osudi proteste. Navedeno mu je da će protesti prokurdskih grupa povezanih sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) predstavljati kršenje zajedničkog memoranduma Turske, Švedske i Finske, kojim je sprečen turski veto na prijem te dve nordijske zemlje u NATO u junu.

Turska, SAD i EU smatraju PKK terorističkom grupom, a u memorandumu su Švedska i Finska istakle da to podržavaju.

Ranije ovog meseca, lutka u liku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana okačena je o uličnu svetiljku u Stokholmu tokom kurdskog protesta. Turska je osudila odluku švedskog tužioca da ne pokrene istragu, a švedski premijer Ulf Kristerson je nazvao protest činom „sabotaže“ protiv švedskog nastojanja da uđe u NATO.

Turska je pozvala švedskog ambasadora ranije ove nedelje i otkazala posetu predsednika parlamenta, čime je reagovala na taj incident.

Komentari

Vaš komentar