Anketa: Trećina Rusa smatra da ratna dejstva u Ukrajini treba zaustaviti što pre

Svet 13. jul 202212:42 18 komentara
KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Gotovo trećina Rusa smatra da ratna dejstva u Ukrajini treba zaustaviti što pre, rezultati su zatvorenog istraživanja javnog mnjenja prokremljovskog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), do kojih je došao portal Meduza.

Kako navodi portal, u anketi urađenoj po narudžbini Kremlja, a sprovedenoj krajem juna, anketiranima je postavljeno pitanje: koja tačka gledišta im je bliža – da ratna dejstva u Ukrajini treba zaustaviti što pre, ili da ih ne treba zaustavljati.

Povezane vesti

Rezultati su pokazali da je 30 odsto građana za što brže obustavljanje rata, dok 57 odsto smatra da rat treba nastaviti. Odgovor nije dalo 13 odsto ispitanika.

Anketa je pokazala da je za obustavljanje rata najviše mladih, uzrasta od 18 do 24 godine – 56 odsto, zatim od 25 do 34 godine – 43 odsto.

Stariji ispitanici uglavnom podržavaju nastavak rata. Među starijima od 60 godina takvih je 72 odsto, pokazala je anketa.

Meduza navodi da je za potrebe Kremlja izučavana i zavisnost podrške nastavka rata u zavisnosti od izvora informacija.

Među aktivnim korisnicima interneta za obustavu rata je 47 odsto, a 35 za nastavak. Za anketirane kojima je izvor informacija televizija, 68 odsto je za nastavak, a 22 odsto za obustavu rata.

VCIOM na svom sajtu nije objavio te podatke, a poslednje objavljivanje iz juna pokazuje da rat podržava 72 odsto građana, a da je 17 protiv.