Arizona vratila na snagu zakon o abortusu iz 19. veka

Svet 26. sep 202212:31 14 komentara
Tanjug/ AP/ Andrew Harnik, File

Američka savezna država Arizona uvela je strogu zabranu abortusa i tako se pridružila nizu američkih država u kojima vladaju republikanci, a koje realizuju odluku Vrhovnog suda SAD.

Sud okruga Pima, u Arizoni, presudio je da se stroža zabrana abortusa – uvedena 1864. i proširena zakonom iz 1901. godine – mora sprovesti. Prema ovoj odluci, zdravstveni radnici koji prekrše zabranu suočiće se sa zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Bela kuća, koja se protivi zabrani abortusa, navodi da žene koje su preživele silovanje ili su žrtve incesta neće moći da abortiraju, a da će se žene sa zdravstvenim problemima suočiti sa zdravstvenim rizicima.

Presuda iz Arizone izazvala je bes kod protivnika odluke o zabrani abortusa, pa ovo pitanje postaje još dominantnije unutar nacionalne rasprave uoči izbora za Kongres koji se održavaju u novembru.

Sudija Keli Džonson donela je presudu u slučaju pokrenutom u Arizoni u kojem se traži pojašnjenje nakon što je Vrhovni sud SAD u junu poništio ustavno pravo na abortus, ali je prepustio državama da postave nove parametre.

Zabrana iz 1864. u Arizoni, koja dozvoljava abortuse samo kada je život žene u opasnosti, bila je blokirana zabranom od 1973, kada je američki Vrhovni sud prvi put utvrdio da postoji ustavno pravo na abortus. Ali, sada je Džonsonova presudila drugačije i vratila na snagu staru zabranu.

Presuda u okrugu Pima došla je dan pre stupanja na snagu zabrane abortusa posle 15. nedelje trudnoće, koju je ranije donelo zakonodavno telo Arizone. Taj zakon podržao guverner Dag Dajsi.

Istovremeno, Britani Fonteno, predsednica ogranka Planiranog roditeljstva u Arizoni, tvrdi da presuda ima “ žalostan rezultat, odnosno da vraća stanovnike Arizone skoro 150 godina unazad“.

Komentari (14)

Vidi sve komentare