Asanž se žalio na odluku britanske vlade da naredi njegovo izručenje SAD

Svet 01. jul 202219:50 komentara
Džuljan Asanž
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uložio je žalbu na odluku britanske vlade da naredi njegovo izručenje SAD.

Žalba na prošlomesečnu odluku predata je Višem sudu u Londonu, a njeno podnošenje predstavlja novi obrt u decenijskoj pravnoj sagi izazvanoj objavljivanjem poverljivih američkih dokumenata na sajtu Vikiliksa.

Pristalice Asanža, koji u nedelju puni 51 godinu, protestovale su ispred zgrade britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, zahtevajući njegovo oslobađanje. Među demonstrantima je bila i njegova supruga Stela Asanž.

Pročitajte još

Asanž, australijski državljanin, godinama vodi pravnu bitku pred britanskim sudovima da izbegne izručenje u SAD, gde se suočava sa 17 optužbi za špijunažu i jednom za zloupotrebu računara.

Američki tužioci tvrde da je Asanž pomogao analitičarki obaveštajne službe vojske SAD Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojna dokumenta, koje je kasnije objavio Vikiliks.

Pristalice Asanža navode da je on novinar koji razotkriva tajne, uključujući zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Londonski sud je u aprilu presudio da bi Asanž mogao da bude izručen u SAD. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je 17. juna nalog kojim se odobrava izručenje Asanža.