Asanžova partnerka traži od Bajdena da povuče optužbe za špijunažu

Svet 11. avg 202107:168 komentara
Džulijan Asanž
Izvor: LEON NEAL / AFP

Stela Moris, partnerka Džulijana Asanža, pozvala je američkog predsednika Džoa Bajdena da preinači odluku administracije njegovog prethodnika Donalda Trampa i povuče tužbu protiv osnivača Vikiliksa za špijunažu.  

Povezane vesti:

Asanž se nalazi u zatvoru Belmarš, u jugoistočnom delu Londona, i vodi sudsku bitku protiv Sjedinjenih Američkih Država koje su se žalile na odluku lokalnog suda koji je odbio zahtev za njegovim izručenjem, navodeći kao razlog bojazan za Asanžovo mentalno zdravlje.

Preliminarno ročište će biti održano u sredu pred Visokim sudom.

„Potpuno je jasno da bi američka administracija trebalo da odbaci slučaj. Bajdenova administracija ne može istovremeno braniti slobodu medija i nastaviti da vodi ovaj postupak“, izjavila je Stela Moris ispred zatvora Belmarš u razgovoru za agenciju PA.

„Ovo je gore od licemerja. To je direktan napad na temelje onoga što državu čini slobodnom i otvorenom, a to je nešto što ne može uključivati i isključivati na prekidač. To je mračno nasleđe koje Biden prisvaja, osim ako ne napravi zaokret, a to bi morao učiniti“, dodala je Moris, koja iz veze s Asanžom ima dvoje dece.

Asanž je priveden nakon što je Ekvador odbio da nastavi da mu pruža azil u londonskoj ambasadi, a optužnica ga tereti za 17 slučajeva špijunaže.

Bude li izručen Sjedinjenim Državama i sud ga proglasi krivim, mogao bi dobiti kaznu do 175 godina zatvora.

Komentari

Vaš komentar