Aung San Su Ći premeštena u kućni pritvor zbog velikih vrućina

Svet 17. apr 202408:18 1 komentar
AFP

Svrgnuta mjanmarska političarka Aung San Su Ći premeštena je iz zatvora u kućni pritvor zbog toplotnog talasa u toj zemlji, saopštila je vladajuća vojna hunta.

Portparol vojske general Zav Min Tun rekao je novinarima Glasa Amerike i BBC da su bivša premijerka Aung San Su Ći i bivši predsednik Mjanmara Vin Mint među starijim zatvorenicima, koji su premešteni iz zatvora zbog velikih vrućina.

Zav Min Tun nije rekao gde se premeštaju zatvorenici, pre nego što je poslata u zatvor, Su Ći je navodno držana u vojnoj sigurnoj kući unutar vojne baze.

Aung San Su Ći služi 27-godišnju zatvorsku kaznu u glavnom gradu Nejpidou na osnovu niza krivičnih presuda, koje su njene pristalice i grupe za ljudska prava ocenile kao politički motivisane, a Vin Mint je služio osmogodišnju zatvorsku kaznu u drugom zatvoru.

Meteorološka lužba Mjanmara saopštila je da je u utorak popodne u Nejpidou zabeležena temperatura od čak 39 stepeni Celzijusa.

Hunta je danas takođe amnestirala oko 3.000 političkih zatvorenika, uključujući i 28 stranaca u sklopu obeležavanja tradicionalne Nove godine, prenosi državna televizija MRTV.

Sukob u Mjanmaru je počeo u februaru 2021. godine nakon što je vojska državnim udarom preuzela vlast zbacivši demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći, što je izazvalo velike proteste širom te zemlje u jugoistočnoj Aziji koje je vojska nasilno ugušila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare