Skot Morison priznao poraz, Australija dobija novog premijera

Svet 21. maj 202214:07 > 16:19 29 komentara
AAP/Lukas Coch/via REUTERS

Premijer Australije Skot Morison izgubio je vlast na izborima, a sledeći premijer će posle skoro deceniju doći iz redova laburista, prenosi BBC projekcije lokalnih medija.

To znači da će sledeći premijer Australije biti laburistički šef Entoni Albaneze.

Još uvek nije poznato da li će mu za formiranje vlade biti potrebna koalicija sa nezavisnim poslanicima i manjim strankama.

Australijski premijer Skot Morison priznao je poraz na izborima, čime je do sada opoziciona Laburistička stranka, uz podršku stranaka koje se zalažu za pitanja ekologije, okončala deceniju vlasti konzervativaca, prenosi Rojters.

Preliminarni rezultati izbora, održanih u subotu, pokazuju da su liberalno-nacionalnu koaliciju Morisona kaznili glasači urbanih sredina i zapadne Australije.

„Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom Entonijem Albanizom. Čestitao sam mu na izbornoj pobedi“, rekao je Morison, koji je ujedno podneo i ostavku kao predsednik stranke.

Opozicioni laburisti još treba da dostignu 76 mandata, od 151 u donjem domu, kako bi samostalno formirali vlast, a za konačne rezultate treba vremena zbog brojanja glasova koji su u rekordnom broju poslati poštom.

Rezultati pokazuju da bi koalicija Zelenih i grupa takozvanih nezavisnih, koji su zastupali politiku integriteta, jednakosti, rešavanja klimatskih promena, mogla da oformi sliku parlamenta koja bi bila znatno drugačija od Morisonove administracije koja se zalagala za iskopavanje uglja.

Komentari (29)

Vidi sve komentare