Australija razmatra zabranu fizičkog kažnjavanja dece

Svet 26. jun 202216:07 16 komentara
Shutterstock

Roditeljima u Australiji moglo bi se zabraniti fizičko kažnjavanje dece, nakon što je studija pokazala da to dovodi do povećanog rizika od anksioznosti.

Šest od deset Australijanaca reklo je da su kao deca bili udareni najmanje četiri puta, navodi studija australijskog katoličkog univerziteta, sprovedena među 8.500 ljudi u dobi između 16 i 24 godine, prenosi Zadovoljna.rs.

Pročitajte još

Studija je pokazala da su žene koje su fizički kažnjavane kao deca imale 1,8 puta veću verovatnoću da će patiti od depresivnih poremećaja i 2,1 puta veću verovatnoću da će biti anksiozne.

Kod muškaraca je gotovo dvostruko veća verovatnoća da će, kao posledicu telesnog kažnjavanja u dečijem uzrastu, doživeti depresiju i anksioznost.

Direktor Instituta za studije zaštite dece i profesor sa australijskog katoličkog univerziteta Deril Higins sada predvodi apel da se udaranje dece proglasi nezakonitim.

„Vreme je da promenimo zakone i osiguramo da deca budu sigurna od nasilja u svom domu. Ako želite da smanjite nelagodnost na nivou populacije za žene i muškarce, nemojte ih udarati kao decu. Postoji stvarna veza između fizičkog kažnjavanja i trenutnog i doživotnog iskustva mentalnog zdravlja“, rekao je Higins za ABC Radio Melbourne.

Higins se zalaže da roditelji koriste pozitivne tehnike kako bi disciplinovali svoju decu.

Trenutno roditelji u Australiji smeju da tuku svoju decu, ali pod određenim uslovima. Fizičko kažnjavanje sme da boli samo kraći trenutak, a decu ne smeju da udaraju po glavi ili vratu.

Trenutno su 62 zemlje u svetu proglasile fizičko kažnjavanje nezakonitim, uključujući Škotsku, Švedsku i Južnu Koreju.