Australijski premijer traži da SAD prekinu da sudski gone Džulijana Asanža

Svet 30. nov 202211:223 komentara
Izvor: Sakchai Lalit/Pool via REUTERS/File Photo

Australijski premijer Entoni Albaneze rekao je da je lično zatražio od američkih zvaničnika da obustave sudsko gonjenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

„Što je mnogo mnogo je“, rekao je Albaneze.

Protiv Asanža, 51-godišnjeg državljanina Australije, u SAD se vodi sudski postupak zbog toga što je od 2010. objavio više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.

„Ima već neko vreme da sam preneo moj stav da što je mnogo mnogo je. Vreme je da se taj slučaj završi“, istakao je Albaneze u obraćanju australijskom parlamentu.

„Lično sam pokrenuo to pitanje sa predstavnicima vlade SAD. Moj stav je jasan“, rekao je on.

Dodao je da ni malo ne podržava dobar broj Asanžovih akcija, ali se upitao kakav je interes sudskog gonjenja koji bi mogao da se otegne godinama.

Asanž, australijski državljanin, godinama vodi pravnu bitku pred britanskim sudovima da izbegne izručenje u SAD, gde se suočava sa 17 optužbi za špijunažu i jednom optužbom za zloupotrebu računara.

Američki tužioci tvrde da je ;Asanž ;pomogao analitičarki obaveštajne službe vojske SAD Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojna dokumenta, koje je kasnije objavio Vikiliks.

Pristalice Asanža navode da je on novinar koji razotkriva tajne, uključujući zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Londonski sud je u aprilu presudio da bi Asanž mogao da bude izručen u SAD. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je 17. juna nalog kojim se odobrava izručenje Asanža. Asanž je u julu podneo žalbu na tu odluku.

Asanža je uhapsila britanska policija 2019, posle sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu. On se trenutno nalazi u zatvoru visoke bezbednosti kod Londona i čeka raspravu o njegovoj žalbi protiv odluke britanske vlade da ga izruči Amerikancima.

Albaneze je poredio ophodjenje prema Asanžu sa postupcima protiv Čelsi Mening čiju kaznu od 35 godina zatvora zbog kradje tajnih dokumenata objavljenih u Vikiliksu je 2017. preinačio tadašnji američki predsednik Barak Obama.

Čelsi Mening sada može slobodno da učestvuje u aktivnostima u američkom društvu, rekao je australijski premijer.

Komentari

Vaš komentar