Austrija usvojila obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za sve punoletne

Svet 20. jan 202220:0795 komentara
Austrija, parlament
Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Vakcinacija protiv koronavirusa biće obavezna za sve punoletne građane Austrije od 1. februara, odlučio je parlament u Beču.

Austrija je postala prva zemlja u Evropi koja je usvojila takvu meru u borbi protiv pandemije. Za nepoštovanje mere predviđena je kazna do 600 evra.

Za uvođenje obavezne vakcinacije večeras se tajnim glasanjem izjasnilo 137 poslanika, a protiv su bila 33.

Povezane vesti

Vakcinacija će od 1. februara biti obavezna za sve stanovnike Austrije od 18 i više godina, osim za trudnice, pojedince koji ne mogu da budu vakcinisani iz zdravstvenih razloga i osobe koje su preležale koronavirus u poslednjih šest meseci.

Zvaničnici Austrije navode da je obavezna vakcinacija neophodna, jer je stopa vakcinisanog stanovništva u zemlji i dalje preniska.

Vladajuća koalicija kancelara Karla Nehamera obezbedila je podršku dve od tri opozicione parlamentarne stranke za uvođenje mere kojoj se oštro protivi jedino ekstremno desna Slobodarska partija Austrije.

Kada obaveza vakcinacije stupi na snagu 1. februara, vlast će prvo slati obaveštenje svakom domaćinstvu, a na sprovođenju novog propisa radiće od sredine marta.

Policija će od sredine marta početi rutinski da proverava da li su građani vakcinisani. Od onih koji ne budu imali dokaz o vakcinaciji, pismeno će zatražiti da prime vakcinu, a ako to ne učine, preti im kazna do 600 evra.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar