Austrijski kancelar pesimista po pitanju „logike rata“ ruskog predsednika

Svet 11. apr 202221:31 9 komentara
REUTERS/Maxim Shemetov

Austrijski kancelar Karl Nehamer, prvi evropski lider kojeg je Vladimir Putin primio od početka ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je da je "pesimista" po pitanju "logike rata" ruskog predsednika.

„Ako me sada pitate da li sam optimista ili pesimista, onda sam prilično pesimista. Ne treba da gajimo iluzije. Predsednik Putin je masovno ušao u logiku rata i ponaša se u skladu sa tim“ u nadi da će zabeležiti „brzi vojni uspeh“, rekao je Nehamer novinarima posle sastanka.

Austrijski kancelar je dodao da postoji slabo interesovanje ruske strane „za direktan sastanak“ sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Nehamer je malo ranije rekao da sa Putinom koji ga je danas primio u Moskvi imao iskren, ali težak razgovor.

„Razgovor sa predsednikom Putinom bio je iskren, otvoren i težak“, rekao je Nehamer posle sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena i nije završen rukovanjem, kako su preneli austrijski mediji.

Nehamer je rekao da je na sastanku govorio „o teškim ratnim zločinima u (ukrajinskom gradu) Buči i drugim mestima“ i dodao da svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde“.

„Jasno sam stavio do znanja ruskom predsedniku da je neophodno hitno uspostaviti humanitarne koridore za dopremanje vode i hrane i za evakuaciju žena, dece i ranjenika iz opkoljenih gradova“, rekao je austrijski kancelar i dodao da njegova poseta Moskvi „nije prijateljska poseta“.

Sastanak je održan u rezidenciji Novo-Ogarjevo u blizini Moskve.

Nijedna fotografija nije preneta posle sastanka niti je bila planirana zajednička konferencija za novinare.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, format sastanka zatvorenih vrata izabran je na inicijativu austrijske strane.

Nehamer rekao je da treba da obavesti evropske partnere o sastanku.

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg izjavio je da je Nehamer samoinicijativno otišao u Moskvu i da nije „imao evropski mandat“.

„Nehamer je trebalo da objasni Vladimiru Putinu da izoluje Rusiju, da će moralno izgubiti rat i da radi sve što ne bi trebalo da se radi. Bilo koji glas koji natera Putina da shvati šta je stvarnost izvan zidina Kremlja nije izgubljen glas“, rekao je Šalenberg pre sastanka i dodao da od njega „ne očekuje neko čudo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare