Austrijski Tirol – najveće žarište južnoafričkog soja korone u EU

Svet 09. feb 202119:431 komentar
Tirol Austrija
EXPA / APA / AFP

Stanovnici austrijske pokrajine Tirol moraće od petka da imaju negativan test na koronavirus da bi mogli da putuju van nje, rekao je kancelar Sebastijan Kurc. Austrijske vlasti kažu da je Tirol najveće žarište južnoafričkog soja koronavirusa u EU.

Oko 290 slučajeva novog, zaraznijeg, južnoafričkog soja virusa, potvđeno je u Tirolu, a više od 120 tih slučajeva je aktivno, rekao je Kurc.

Ti slučajevi su koncentrisani u okrugu Švarc, istočno od Insbruka i predstavljaju najveće žarište tog soja koronavirusa u Evropskoj uniji, rekle su austrijske vlasti koje su u ponedeljak upozorile Austrijance da ne putuju u Tirol, popularnu skijašku oblast koja se graniči sa Nemačkom, Italijom i Švajcarskom.

Vlasti Tirola su se odupirale restrikcijama, ali juče su donele niz mera koje uključuju više policijskih kontrola, nošenja maski i socijalnog distanciranja i obavezan negativan antigen test pre korišćenja žičare ili ski-lifta.

Tirol
EXPA / APA / AFP

U Austriji su ponovo otvorene škole, prodavnice, frizerski saloni, muzeji i zoološki vrtovi posle gotovo šestonedeljnog zaključavanja.

Policija će uz podršku vojske nadgledati sprovođenje novih propisa na putevima, rekao je Kurc i pozvao vlasti Tirola da deluju da se taj soj virusa ne širi dalje unutar provincije.

Kurc je ukazao na preliminarne rezultate male studije koja je pokazala da je vakcina AstraZeneke i Oksforda, jedna od tri koje su odobrene u EU, samo minimalno efikasna protiv blagih do umerenih sučajeva kovid-19 izazvanih južnoafričkim sojem.

„To je veliki problem jer gotovo 50 odsto vakcina koje će nam stići do leta su AstraZeneka. Tako da moramo da uradimo sve što možemo da sprečimo širenje ovog modifikovanog soja“, rekao je Kurc.

„Ako se mutacija kao što je ta južnoafrička, bude širila brzo i snažno, to će koštati mnogo ljudi njihovih života i put ka normalnosti će ponovo biti mesecima odložen“, rekao je kancelar novinarima u Beču.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar