Babiš: „Pandorini papiri“ su zavera smišljena da ne pobedim na izborima

Svet 04. okt 202110:40 > 14:09 komentara

Češki premijer Andrej Babiš označio je novi istraživački projekat 600 novinara iz celog sveta, Pandorine papire, kao zaveru smišljenu da on ne pobedi na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra.

Odbija da je učinio bilo šta nezakonito u kupovini luksuznih nekretnina u Francuskoj preko namenski osnovanih kompanija u tzv. „poreskim rajevima“.

Pročitajte još

„Čekao sam šta će izvući neposredno pred izbore da mi nanesu štetu i da utiču na češke izbore. Ovog puta slučaj star 12 godina. U njemu je jasno da nisam učinio ništa protiv zakona ni loše, ali to ih ne sprečava u tome da pokušavaju da me blate i tako utiču na češke izbore“, rekao je Babiš o toj aferi.

Portal Investigace.cz, koji je zajedno sa novinarima iz 117 zemalja proučavao dokumente iz „poreskih rajeva“ i počeo da objavljuje sinoć, otkrio je da je sadašnji češki premijer 2009. godine osnovao dve ofšor kompanije i preko njih sam sebi poslao 15 miliona evra da kupi 16 luksuznih nekretnina, među njima i mali zamak blizu Kana na Azurnoj obali u Francuskoj.

Ni novac, ni ofšor kompanije Babiš, koji tada još nije bio u politici, već samo jedan od čeških tajkuna i vlasnik agro hemijskog koncerna Agrofert, nije naveo posle u imovinskoj prijavi.

„Cela šema izaziva niz pitanja i podozrenja. Andrej Babiš bi trebalo zato da objasni odakle mu tih 15 miliona evra i zašto je naručio osnivanje tako komplikovane šeme, koja praktično onemogućava da se uđe u trag stvarnom poreklu novca“, napisao je portal Investigace.cz.

Premijer Babiš je u predizbornoj TV debati lidera na televiziji CNN Prima kazao da lako može da dokaže da su to oporezovane pare, koje su otišle iz češke banke i u nju se vratile.

Lideri svih ostalih stranaka zatražili su u toj debati da se istraži ova afera, u kojoj se Babiš našao u društvu oko 330 političara i javnih ličnosti iz celog sveta koje su imovinu krile po poreskim rajevima ili komplikovanim ofšor transakcijama i izbegavale da plate pun porez.

„Nijedna normalna trgovinska transakcija tako ne bi izgledala. Ta šema izgleda kao da je iz udžbenika za kriminaliste. U engleskom jeziku čak za to postoji izraz – loan back“, kazao je povodom Babiševe afere bivši češki istražitelj finansijskog kriminala Kamil Kouba.

Babiš je jedan od 300 državljana Češke čije ime se pojavilo u Pandornim papirima u vezi sa 178 ofšor kompanija, a lično je do sada istupao sa oštrom kritikom poreskih rajeva, tvrdeći da on u njima ne drži novac.

„Nemam nikakve ofšor kompanije kao vi što držite novac u ofšoru“, kazao je 2015. godine već kao ministar finansija, a 2018. godine, kada su bila objavljena prva međunarodna novinarska istraživanja, Babiš kao premijer je tražio da se provere češki građani da li imaju neku imovinu u poreskim rajevima.

Babiš je odbijao 14 dana, u periodu pre objavljivanja Pandorinih papira, da da bilo kakvu izjavu portalu Investigace.cz. Čak su u poslednjem trenutku prošle nedelje odbijene akreditacije novinarima tog portala, ali i nekim uglednim zapadnim medijima, francuskim i nemačkim, pa nisu mogli da uđu na konferenciju za novinare Babiša i mađarskog premijera Viktora Orbana.