Bajden: Ako Kongres ne odobri pomoć za Ukrajinu, to će biti veliki poklon Putinu

Svet 06. dec 202322:56 20 komentara
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je "zapanjujuće“ što Kongres još nije odobrio desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini, pošto je njegova administracija upozorila na strašne posledice po Kijev i to odlaganje nazvao je "poklonom“ za Vladimira Putina.

Članovi Predstavničkog doma i Senata ovog meseca moraju da odobre finansiranje ukrajinskih ratnih napora ili rizikuju da ruskom predsedniku uruče „najveći poklon“, upozorio je Bajden.

„To ne može da čeka. Kongres treba da odobri dodatno finansiranje Ukrajine pre nego što kongresmeni odu na pauzu za praznike“, rekao je Bajden u obraćanju iz Bele kuće, prenosi Glas Amerike.

On je istakao da se republikanci koji insistiraju da je promena pogranične politike uslov da glasaju za pomoć Kijevu „igraju nacionalnom bezbednošću Amerike“, ali je naveo da je otvoren za neke promene.

„Republikanci u Kongresu su voljni da Putinu daju najveći poklon kome se mogao nadati. Svaki poremećaj u našoj sposobnosti da snabdevamo Ukrajinu jasno jača Putinovu poziciju“, ocenio je Bajden.

Bajden je od Kongresa zatražio 106 milijardi dolara za finansiranje ratova u Ukrajini i Izraelu, i za druge bezbednosne potrebe, ali se suočio sa snažnim otporom na Kapitol Hilu. Neki republikanci su se umorili od pružanja podrške Ukrajini, koja do sada iznosi 111 milijardi dolara, a drugi insistiraju na oštrim promenama američke pogranične politike kao uslova da glasaju za to.

U pismu čelnicima Predstavničkog doma i Senata, koje je javno objavljeno u ponedeljak, direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang upozorila je da će SAD ostati bez sredstava za slanje oružja i pomoći Ukrajini do kraja godine i istakla da bi to bio „pucanj u nogu“ Ukrajini na bojnom polju.

Nedugo po obraćanju Bajdena, oglasio se Stejt department koji je saopštio da je Amerika opredelila novi paket pomoći u oružju i opremi kao dodatni vid podrške Ukrajini u vrednosti od 175 miliona dolara. Brigadni general Pet Rajder, sekretar za štampu Pentagona, saopštio je da je ostala oko 1,1 milijarda dolara za slanje vojne pomoći Ukrajini i naveo da je i dalje dostupno ovlašćenje za povlačenje još oko 4,8 milijardi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare