Bajden: Ako Putin upotrebi hemijsko oružje, odgovor SAD zavisiće od situacije

Svet 24. mar 202219:20 > 20:18 66 komentara
REUTERS/Kevin Lamarque

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će SAD odgovoriti ako Vladimir Putin upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, ali je dodao da će taj odgovor zavisiti od situacije. Bajden, koji se u Briselu sastao sa liderima NATO, G7 i EU, smatra i da Rusiju treba isključiti iz G-20 najrazvijenijih zemalja sveta.

U odgovoru na pitanje novinara kako će SAD reagovati ako Rusija upotrebi hemijsko oružje, Bajden je rekao da će “priroda odgovora SAD zavisiti od prirode upotrebe hemijskog oružja”.

Povezane vesti

Bajden je rekao i da su članice NATO saveza pokazale jedinstvo oko vojne pomoći Ukrajini, uvođenju sankcija Rusiji i Putinu zbog invazije kao i oko jačanja istočnih granica NATO-a.

“Mnoge izbeglice žele da ostanu u Evropi, ali SAD su prihvatile 100.000 izbeglica”, dodao je.

On je najavio i nove sankcije za više od 400 pojedinaca i entiteta. “Više od 300 članova Dume i oligraha koji pokreću rusku ratnu mašinu biće sankcionisano”, rekao je Bajden.

Predsednik SAD kazao je i da NATO nikad nije bio više ujedinjen nego danas.

“NATO nikad nije bio više ujedinjen nego danas. Putin je računao na to da će se NATO podeliti. Putin dobija upravo suprotno od onoga što je mislio da će dobiti kada je krenuo na Ukrajinu”, istakao je Bajden.

On je komentarisao i svoj razgovor s kineskim predsednikom Si Đinpingom. “Obavio sam iskren razgovor s njim pre nekih šest do sedam dana i jasno sam mu rekao da mora da shvati posledice njegove pomoći Rusiji. Nisam pretio, ali sam istakao broj stranih korporacija koje su napustile Rusiju nakon početka ovog varvarskog ponašanja.”

“Mislim da Kina razume da je njena ekonomska budućnost povezanija sa Zapadom nego s Rusijom i nadam se da se on neće uključiti u saradnju s Rusijom”, dodao je.

Bajden je komentarisao i krizu s hranom, navodeći da su “i Rusija i Ukrajine bile žitnice Evrope”. Rekao je da se na sastanku čelnika G7 govorilo o tome kako druge države, poput SAD-a, mogu povećati svoje proizvodne kapacitete.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare