Bajden i Fon der Lajen: Izbegavati štetnu konkurenciju u energetskoj tranziciji

Svet 11. mar 202311:45 komentara
REUTERS/Sarah Silbiger

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećali su u petak uveče u Vašingtonu da će izbegavati "štetnu konkurenciju u trci u energetskoj tranziciji", kao i da će početi pregovore o sporazumu o upotrebi metala važnih za proizvodnju baterija za električna vozila i u vezi s tim o finansijskim podsticajima s obe strane.

Bajden i Fon der Lajen su posle sastanka saopštili da su se saglasili da započnu pregovore o upotrebi evropskih minerala ključnih za proizvodnju baterija za električna vozila koje ispunjavaju uslove za američke poreske olakšice.Dve strane su se saglasile da razgovaraju o ublažavanju razlika između SAD i EU u pogledu subvencija za električna vozila obuhvaćenih zakonom o čistoj energiji koji je usvojen prošle godine.

Radi se o američkom zakonu o smanjenju inflacije (IRA) koji je Bajden potpisao prošle godine i čiji cilj je da fondom od gotovo 400 milijardi dolara ublaži posledice klimatskih promena, prvenstveno kroz zelenu tranziciju u proizvodnji struje i u automobilskoj industriji.

Zakon predviđa ulaganje milijardi dolara u domaću proizvodnju energije uz smanjenje emisija štetnih gasova, ali EU strahuje da će naneti štetu njenoj ekonomiji. Istovremeno, zakon omogućava ogromne državne podsticaje američkim preduzećima, kao i preduzećima koja proizvode u SAD ili koriste američke proizvode.

Fon der Lajen je posle sastanka sa Bajdenom rekla da će dogovor, ako se postigne, dovesti do toga da se sirovi materijal iz EU tretira kao da je iz samih SAD.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na kraju susreta njih dvoje su obećali da „odmah počinju da pregovaraju sa ciljem postizanja ciljanog sporazuma o strateškim metalima“ za energetsku tranziciju.

Pregovori treba da ublaže razlike između SAD i EU oko poreskih olakšica za električna vozila uključenih u Bajdenov zakon o čistoj energiji.

„Važno je sa obe strane Atlantika znati koji podsticaji se daju za industriju čiste tehnologije da se osigura da udružujemo snage da podstičemo tu industriju. To je presudno i od ogromnog značaja za postizanje cirkularne ekonomije i ekonomije sa nultom emisijom štetnih gasova“, rekla je Fon der Lajen.

Pre početka sastanka Bajden je podsetio da je obećao sagovornici novu eru u transatlantskim odnosima, koji su bili narušeni u vreme njegovog prethodnika Donalda Trampa, i hvalio je njihovo jedinstvo u odnosu na rusku invaziju na Ukrajinu.

Fon der Lajen je rekla da su SAD i EU „dobri prijatelji“ i izrazila zahvalnost na američkoj pomoći u smanjenju ; evropske zavisnosti od ruskog gasa.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su dve strane zajedno u podršci Ukrajini „koliko god to bude potrebno“.

Fon der Lajen je rekla da su razgovarali o sankcijama Rusiji, njihovom sprovođenju i načinu da se izbegne njihovo zaobilaženje.

Uočljivo je da je iz sinoćnih zvaničnih izjava izostalo pominjanje Kine. U vreme kada SAD otvoreno optužuju Peking da planira da pruži vojnu pomoć Rusiji, Vašington želi da ubedi EU da usvoji čvršći stav prema Kini.

Zajedničko saopštenje Bajdena i Ursule fon der Lajen sadrži, međutim, aluziju na Kinu. Dvoje vođa prenose zabrinutost zbog izazova, koji između ostalog, predstavljaju politike sa ekonomskim pritiscima, instrumentalizacijom ekonomske zavisnosti i nekonkurentne ekonomske politike, što su stvari koje se redovno pripisuju Pekingu.