Bajden i Kamala Haris odaju poštu preminulima od korone uoči inauguracije

Svet 19. jan 202113:47 > 13:513 komentara
džo bajden
Izvor: Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Veče pred inauguraciju, izabrani predsednik SAD Džo Bajden i izabrana potpredsednica Kamala Haris odaće poštu za 400 hiljada Amerikanaca preminulih od Kovida-19.

U društvu bračnih partnera, Džil Bajden i Daga Emhofa, novi predsednik i potpredsenica prisustvovaće paljenju 400 svetala kod spomenika Linkolnu u Vašingtonu, koji se nalazi prekoputa Kapitola gde će položiti zakletvu u sredu.

Istovremeno će biti osvetljeni i zgrada Empajer Stejt u Njujorku i Svemirska igla u Sijetlu, a kako je saopšteno iz odbora za inaguruaciju, svetla će biti upaljena i u drugim američkim gradovima u „znak jedinstva“.

Bajden i Haris su već stavili Kovid-19 u centar svoje agende, a jedan od ciljeva je i da se da 100 miliona doza vakcina za prvih 100 dana mandata, a najavljena je i ekonomska pomoć onima koji su naviše pretrpeli zbog pandemije. U SAD je 12 miliona ljudi primilo jednu od dve doze vakcine.

Inače, 19. januara počinje proces potvrde imenovanja zvaničnika Bajdenove administracije.

Pred senatskim odborima raspravljaće se o potvrdi sekretarke za finansije Dženet Jelen, državnog sekretara Entonija Blinkena, sekretara za odbranu Lojda Ostina, sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa, direktorki obaveštajnih službi Evril Hejns.

Pred inauguraciju Bajdena i Haris pojačane su mere bezbednosti u Vašingtonu.

Kamala Haris je rekla da „se raduje polaganju zakletve“ i umanjila značaj bezbednosnih pretnji.

Doći ću ponosno i uzdignute glave„, rekla je buduća potpredsednica SAD.

Bezbednosne službe preduzimaju sve mere opreza, uključujući i provere koje sprovodi FBI, a na ulicama Vašingtona nalazi se 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde.

Iako nemamo obaveštajne podatke o pretnjama po bezbednost, prevrnućemo svaki kamen na Kapitolu kako bismo ga obezbedili, rekao je v.d. sekretara za odbranu Kristofer Miler.

Mesto inauguracije je obezbeđeno visokim ogradama, što nije bilo ranije.

Prostor između Kaptiola i spomenika Džordžu Vašingtonu, na kojem su obično stajali oni koji žele inauguraciju da gledaju uživo, biće zatvoren, kao i većina metro stanica u centru Vašingtona. Mostovi iz Virdžinije su takođe zatvoreni za saobraćaj.

Predsednik Donald Tramp preskočiće 160 godina dugu tradiciju i neće se pojaviti na polaganju zakletve novog predsednika. On će u sredu napustiti Vašington i otići u svoju rezidenciju na Floridi.

Inauguraciji će prisustvovati potpredsednik Majk Pens.

Predstavnički dom Kongresa je protekle nedelje opozvao Trampa drugi put za njegovog mandata i optužio ga za podsticanje pobune, posle upada njegovih pristalica na Kapitol. Ako ga i Senat proglasi krivim, može mu biti zabranjeno da se u budućnosti kandiduje.

Pre nego što ode iz Bele kuće, očekuje se da Tramp pomiluje još desetine ljudi, među kojima su i neki njegovi saradnici.

Komentari

Vaš komentar