Bajden i Si Đinping razgovarali telefonom, prvi put od marta

Svet 28. jul 202217:142 komentara
Izvor: Mandel Ngan, Anthony Wallace/AFP

Predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping, razgovarali su telefonom o budućnosti komplikovanih odnosa dve sile u vreme ekonomskih i geopolitičkih tenzija.

Bajden i Si su peti put razgovarali telefonom kao lideri dve zemlje, u trenutku kada američki predsednik traži nove načine za saradnju sa Kinom, kao i strategije za obuzdavanje njenog uticaja širom sveta. Razgovor dva lidera bio je njihov prvi od marta, nedugo posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Odnose SAD i Kine dugo su opterećivale njihove različite persektive o globalnom zdravlju, ekonomskoj politici i ljudskim pravima, a dodatno ih je zateglo kinesko odbijanje da osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

Najnoviji spor Vašingtona i Pekinga tiče se moguće posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, autonomnom ostrvu sa demokratskom vladom, koje dobija neformalnu odbrambenu podršku od SAD, a koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Peking je saopštio da će eventualnu posetu Pelosi smatrati kao provokaciju i najavio „snažan odgovor“.

Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan, otkako je republikanac Njut Gingrič posetio to ostrvo 1997. godine, kada je bio predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Komentari

Vaš komentar