Bajden o novim merama protiv nasilja u SAD: Epidemija koja mora da se zaustavi

Svet 08. apr 202119:292 komentara
Džozef Bajden
REUTERS/Kevin Lamarque

Predsednik SAD Džozef Bajden i američki državni tužilac Merik Garland predstavili su ograničene mere borbe protiv nasilja u koje je uključeno vatreno oružje u Americi.

U Beloj kući su nove mere opisali kao prvi korak ka zaustavljanju masovne pucnjave, krvoprolića u zajednici i samoubistava.

Povezane vesti

Nove mere uključuju i plan Ministarstva pravde SAD za borbu protiv improvizovanog oružja i pretvaranja pištolja u automatsko oružje.

Bajden je izjavio da će od Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive zatražiti da objavi godišnji izveštaj o krijumčarenju vatrenog oružja u SAD i da omogući saveznim američkim državama da usvoje zakone o registrovanju „rizičnih“ osoba koje poseduju oružje.

„Danas preduzimamo korake ka borbi ne samo protiv krize oružja, već protiv onog što predstavlja pravu krizu javnog zdravlja“, rekao je Bajden u obraćanju članovima porodica žrtava oružanog nasilja.

Predsednik SAD je masovne pucnjave nazvao „epidemijom koja mora da se zaustavi“.

Bajden je pod pritiskom da ubrza postupke nakon nedavnih pucnjava u Koloradu i Džordžiji.

Prema rečima američkog lidera, Garlandu će u Ministarstvu pravde prioritet biti nasilje u koje je uključeno oružje.

Potpredsednik SAD Kamala Heris izjavila je da „narod želi da se nešto preduzme“, te da su samo potrebni volja i hrabrost za delovanje.

Mere koje je Bajden otkrio nisu dovoljne kako bi se ispunila njegova obećanja tokom predizborne kampanje i za sada nisu zakonske. Bela kuća tvrdi da će predsednik nastaviti da od Kongresa SAD zahteva agresivnije korake.

Komentari

Vaš komentar