Bajden o pomoći Ukrajini i Izraelu: SAD nikome neće da piše blanko čekove

Svet 17. apr 202420:39 5 komentara
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki predsednik Džo Bajden danas je pojačao pritisak na Kongres da usvoji zakon o pomoći drugim državama, koji bi pomogao u jačanju ukrajinske i izraelske odbrane i obezbedio humanitarnu pomoć Gazi.

„Sada nije vreme da napuštamo prijatelje. Predstavnički dom mora da donese hitne zakone o nacionalnoj bezbednosti za Ukrajinu i Izrael, kao i za očajnički potrebnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, napisao je Bajden u autorskom tekstu u Vol Strit Džurnalu, obećavajući da SAD nikome „neće ispisivati blanko čekove“, prenosi Politiko.

Poslali bismo vojnu opremu iz sopstvenih zaliha, a zatim bismo koristili novac koji odobri Kongres da popunimo te zalihe kupovinom od američkih dobavljača. Ulagali bismo u američku industrijsku bazu, kupovali američke proizvode, podržavali bismo poslove u skoro 40 saveznih država i jačali sopstvenu nacionalnu bezbednost, naveo je Bajden.

Njegov apel je usledio nekoliko sati pre nego što je predsednik Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson predstavio nacrt svog plana pomoći stranim državama. Džonsonov predlog iz četiri dela deli pomoć Izraelu, Ukrajini i Tajvanu na odvojene račune, a deo te pomoći bi bio dat kao zajam i uključivao bi sredstva za vojnu strategiju i nadzor.

Bez obzira na činjenicu da je Izraelu neophodno hitno obezbediti vojnu pomoć nakon iranskog napada tokom vikenda, neki republikanci su najavili da će pokušati da obore taj predlog, a dvojica su javno podržala smenjivanje Džonsona sa funkcije zbog toga što insistira da progura zakone o pomoći drugim državama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare