Bajden o smrti Ajmana Al-Zavahirija: Pravda je zadovoljena

Svet 02. avg 202207:54 30 komentara
Ajman Al-Zavahiri
SITE Monitoring Service/Handout via REUTERS

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da je u američkom vazdušnom napadu u nedelju ujutro na Kabul u Avganistanu ubijen vođa Al Kaide, Egipćanin Ajman Al-Zavahiri, što je najveći udarac toj militantnoj grupi otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

Povezane vesti

„Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema“, rekao je Džo Bajden u govoru iz Bele kuće, dodajući da nije bilo civilnih žrtava.

„Naše obaveštajne službe su locirale Zavahirija početkom godine. Avganistan nikad više neće biti utočište za teroriste“, kazao je Bajden.

Ajman Al-Zavahiri je bio vođa Al Kaide i stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizovale i sprovele terorističke napade u Severnoj Americi, Aziji, Africi i na Bliskome istoku. Egipćanin Ajman Al-Zavahiri je bio drugi i poslednji ’emir’ Egipatskog Islamskog Džihada, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a  Bin Ladenovi biografi opisuju ga kao „pravi mozak“ Al Kaide.

Zavahiri, egipatski hirurg za kojeg su SAD nudile 25 miliona dolara za njegovu glavu, pomogao je u koordinaciji napada 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Američki su obavještajci s „velikom pouzdanošću“ utvrdili da je ubijeni muškarac bio Zavahiri, rekao je novinarima viši zvaničnik administracije. Nije bilo drugih žrtava.

Poslednjih godina nekoliko se puta šuškalo o Zavahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja.

Njegova smrt postavlja pitanja o tome je li Zavahiri dobio utočište od talibana nakon što su preuzeli Kabul u avgustu 2021. Zvaničnik je rekao da su visoki talibanski predstavnici bili svesni njegove prisutnosti u gradu.

Napad bespilotnim letelicama prvi je poznati američki napad unutar Avganistana otkako su američke trupe i diplomate napustili zemlju u avgustu 2021. Taj bi potez mogao da ojača verodostojnost uveravanja Vašingtona da se Sjedinjene Države još uvek mogu suočiti s pretnjama iz Avganistana bez vojne prisutnosti u zemlji.

Komentari (30)

Vidi sve komentare