Bajden: Ovo je početak ruske invazije, biće još sankcija

Svet 22. feb 202220:54 > 23. feb 2022 09:05 47 komentara

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je da je rusko priznanje istočnih ukrajinskih pokrajina pod kontrolom separatista - Luganska i Donjecka - početak Putinove invazije na tu zemlju. Predsednik SAD najavio je i nove sankcije protiv Moskve.

“Ruski predsednik sinoć je objavio da će odseći deo Ukrajine. Slušajući njegov govor jasno je da Putin sprema argumente da ode još dalje. Ovo je početak njegove invazije na Ukrajinu“, rekao je Bajden.

POVEZANE VESTI:

Najavio je i da će SAD nametnuti još sanckija ako Rusija krene dalje sa invazijom na Ukrajinu.

„Šta pobogu Putin misli da mu daje pravo da priznaje nove takozvane države koje se nalaze na teritoriji susedne zemlje? To je kršenje međunarodnog prava. Rekao sam Putinu da ćemo delovati zajedno i kad Rusija krene prema Ukrajini, a oni to sad rade. Danas najavljujem prve sankcije za dve najveće ruske finansijske institucije“, rekao je predsednik SAD.

Bajden je poručio i da će SAD i saveznici iz NATO-a „braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a“.

„Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika. Tu su amfibije, krstarice… Ne trebaju vam zalihe krvi ako ne mislite da počnete s ratom. Odbrana slobode imaće svoj trošak, kako za Ameriku tako i za druge. Ali pazićemo da trošak sankcija ide na račun Rusije, a ne drugih zemalja. Pokušavamo da obezbedimo svetske zalihe energenata“, rekao je Bajden.

Ocenio je i da se Putin u jučerašnjem govoru vratio više godina unazad.

„Tu nije bilo znaka da želi da se pokrene pravi dijalog. Napao je ukrajinsko pravo na postojanje, zapretio teritorijalnom integritetu, to je pretnja i članicama NATO-a. Nema greške, Rusija je agresor“, kontatovao je predsednik SAD.

Dešavanja u vezi sa Ukrajinom možete pratiti u našem Blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare