Bajden potpisao podršku Švedskoj i Finskoj za članstvo u NATO

Svet 09. avg 202222:05 4 komentara
MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je dokumenta kojim se daje podrška pristupanju Švedske i Finske NATO, najznačajnijem proširenju tog vojnog saveza još od 1990-ih godina, dok se suočava sa ruskom invazijom Ukrajine, javlja Rojters.

Pročitajte još:

„To je bila i i dalje je – verujem – prekretnica za alijansu i za veću bezbednost i stabilnost ne samo u Evropi i SAD nego i u čitavom svetu“, rekao je Bajden prilikom potpisivanja.

Američki Senat usvojio je Protokol o pridruživanju Švedske i Finske ubedljivom većinom glasova (95 za, samo jednim protiv) prošle nedelje, što je bio redak primer jedinstva u obično stranački žestoko podeljenom Vašingtonu, navodi Glas Amerike (VOA).

Švedska i Finska prijavile su se za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, koja je počela 24. februara. Moskva je više puta upozoravala obe zemlje da se ne priključiju Severoatlanstkoj alijansi.

Putin dobija „tačno ono što nije želeo“, ulaskom ove dve zemlje u alijansu, rekao je Bajden.

Prijem Švedske i Finske moraju pojedinačno da ratifikuju parlamenti svih 30 NATO članica, pre nego što dve zemlje budu mogle da očekuju zaštitu prema Članu 5 statuta organizacije, klauzuli koja glasi da je napad na jednu članicu, napad na sve.

Proces ratifikacije mogao bi da traje i do godinu dana, iako su pre SAD protokol usvojile neke zemlje, među njima Kanada, Nemačka, Italija i Crna Gora.