Bajden potpisao Zakon o ograničavanju pristupa oružju

Svet 25. jun 202220:55 > 22:49 12 komentara
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden potpisao je zakon o ograničavanju pristupa oružju, dva dana nakon što je Vrhovni sud potvrdio ustavno pravo na nošenje oružja, javljaju agencije.

„Ovo je istorijski dan. Uz Božju pomoć, spasiće mnoge živote“, rekao je Bajden u Beloj kući.

Novi zakon, koji je Bajden potpisao, prva je značajna reforma zakonodavstva o vatrenom oružju u poslednmjih skoro tri decenije, a uključuje mere kojima bi se saveznim državama pomoglo da oružje ne dospe u ruke osobama za koje se smatra da predstavljaju opasnost po sebe i po druge, a zabranjuje i prodaju oružja osobama osuđenima za zlostavljanje partnera.

Zakon je dobio dvostranačku podršku republikanaca i demokrata, a po prvi put pri provere kupaca vatrenog oružja dozvoljava pristup informacijama o značajnijim prekršajima koje su eventualno počinili kao maloletnici.

Tim propisom predviđena je i mogućnost da se osobama, procenjenim da su opasne za sebe ili za druge, može oduzeti oružje.

Bajden je najavio da će u julu biti priređena manifestacija za žrtve oružanog nasilja kako bi se obeležilo potpisivanje zakona o ograničavanju pristupa oružju.

Istovremeno, Vrhovni sud Sjedinjenih Država je, dva dana pre Bajdenovog potpisa na zakon, proglasio da američki Ustav štiti pravo pojedinca da u javnosti nosi oružje radi samoobrane.

Agencija Rojters podseća da je kontrola oružja već duže vreme pitanje koje deli američku naciju, uz nekoliko neuspešnih pokušaja da se uvedu strože kontrole.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare