Bajden pozvao kubanski režim da čuje svoj narod i njegov snažan poziv na slobodu

Svet 12. jul 202117:1322 komentara
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je "kubanski režim da čuje svoj narod" i njegov "snažan poziv na slobodu".

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, dan posle istorijskih demonstracija na Kubi, navedene su Bajdenove reči da „SAD pozivaju kubanski režim da čuje svoj narod i odgovori na njegove potrebe u ovom presudnom trenutku, umesto da se obogaćuje“.

Povezane vesti

„Mi smo uz kubanski narod i njegov energičan poziv za slobodu kao i oslobađanje od dramatičnog udara pandemije, decenija represije i ekonomskih patnji nametnutih od strane autoritarnog režima“, rekao je američki predsednik.

Ophrvani ekonomskom krizom koja je dodatno pogoršala nestašice hrane i lekova i navela vladu da ukida struju više sati dnevno, hiljade Kubanaca spontano je u nedelju izašlo na ulice u desetinama gradova i sela u zemlji uz uzvike „Gladni smo“, „Sloboda“ i „Dole diktatura“.

Ovakav tip okupljanja dosad nije viđen na Kubi, gde su jedini dozvoljeni skupovi uglavnom oni Komunitsičke partije, jedine u zemlji.

„Kubanci hrabro traže svoja univerzalna osnovna prava. Treba poštovati ta prava, uključujući i pravo na mirne demonstracije i pravo na slobodan izbor budućnosti“, rekao je Bajden.

Komentari

Vaš komentar