Bajden predlaže povećanje poreza za kompanije i bogate

Svet 16. sep 202107:25 > 09:238 komentara
Izvor: Tanjug / AP, Eric Gay

Ključni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD prihvatio je predloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate kako bi se pomoglo u finansiranju budžetskog plana predsednika Džoa Bajdena vrednog 3.500 milijardi dolara.

Odbor Predstavničkog doma koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kojem poslanici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova delove predloga budžetskih zakona koji se odnose na poreze.

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak s 37 na 39,6 odsto i najveće stope poreza na dobit kompanija s 21 na 26,5 odsto.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit s 20 na 25 odsto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara, uz dodatak od 3 odsto na prihode veće od 5 miliona dolara.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Predstavničkog doma i Senata dok će u narednim nedeljama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrate, koji imaju za cilj da se zakon usvoji bez podrške republikanskih poslanika, ne mogu sebi dopustiti da izgube više od tri glasa u Predstavničkom domu i niti jedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je predlog, s obzirom da su za vreme korona krize vlade Donalda Trampa i Džoa Bajdena odobrile ogromne fiskalne podsticaje kako bi se pomoglo građanima u savladavanju krize i podstakao oporavak privrede.

Komentari

Vaš komentar