Bajden priređuje prvu državnu posetu otkad je predsednik, Makron stiže u SAD

Svet 29. nov 202208:29
Izvor: Reuters/Lukas Barth/Pool/File Photo

Francuski predsednik Emanuel Makron kreće za Vašington u prvu državnu posetu koju priređuje predsednik SAD Džozef Bajden od početka svog predsedništva, čime se obnavlja tradicija političkih susreta na visokom nivou, stavljena na pauzu zbog pandemije kovida-19.

Odnos Bajdena i Makrona je imao buran početak. Makron je na kratko opozvao francuskog ambasadora u SAD prošle godine, kada je Bela kuća objavila sklapanje dogovora o prodaji nuklearnih podmornica Australiji, čime je poništen ugovor koji je Francuska imala sa tom zemljom o prodaji podmornica na dizel pogon.

Pročitajte još

Ali, usledio je oporavak u odnosima i Makron je postao jedan od Bajdenovih najvećih saveznika u zapadnom odgovoru na rusku invaziju Ukrajine. Ovonedeljni sastanak, koji će uključiti razgovore u Ovalnoj kancelariji, zvaničnu večeru, konferenciju za novinare i još toga, biće održan u kritičnom trenutku za obojicu vođa.

Vođe imaju dug dnevni red za sastanak u četvrtak u Beloj kući, uključujući iranski nuklearni program, sve veće jačanje Kine u Indo-Pacifiku i rastuću zabrinutost za bezbednost i stabilnost u afričkoj oblasti Sahel, prema navodima američkih i francuskih zvaničnika.

U centru pažnje tokom sastanaka biće ruski rat u Ukrajini, pošto i Bajden i Makron rade na održavanju ekonomske i vojne pomoći Kijevu dok pokušava da potisne ruske snage.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi opisao je juče Makrona kao „dinamičnog vođu“ najstarije američke savezničke zemlje kada je govorio o odluci Bajdena da oda počast francuskom predsedniku prvom državnom posetom u svom predsedavanju.

Tradicija državnih poseta u SAD je bila na pauzi od 2019. godine zbog kovida-19.

„Ako vidite šta se dešava sa Ukrajinom, šta se dešava u Indo-Pacifiku i tenzije sa Kinom, Francuska je zaista u centru svih tih stvari“, rekao je Kirbi i dodao da je predsednik, prema tome, smatrao da je „to upravo prava i najprikladnija zemlja da se počne sa državnim posetama“.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp takođe je izabrao Makrona kao prvog stranog vođu kog će ugostiti u državnoj poseti tokom njegovog mandata, 2018. godine.

Makron treba da stigne u Vašington večeras, a u sredu će imati ceo dan sastanke i nastupe u Vašingtonu i šire, uključujući posetu sedištu NASA sa potpredsednicom Kamalom Haris i razgovore sa zvaničnicima Bajdenove administracije o nuklearnoj energiji.

U četvrtak će Makron imati privatni sastanak sa Bajdenom, posle čega će biti zajednička konferencija za novinare i posete do Stejt departmenta i Kapitola, pre nego što za Makrona i njegovu suprugu Brižit bude priređena državna večera.

Prema navodima francuskih zvaničnika, Makron ide u Nju Orleans u petak, gde će najaviti planove o proširenju programa za podršku nastavi francuskog jezika u američkim školama.

Komentari

Vaš komentar