Dve osobe poginule u udaru uragana Ida, Bajden proglasio stanje katastrofe

Svet 30. avg 202107:46 > 21:53
Izvor: Michael DeMocker/USA TODAY Network via REUTERS

Najmanje dve osobe su poginule, a više od milion stanovnika širom Luizijane i Misisipija je bez struje nakon udara uragana Ida, koji je u međuvremenu oslabio u tropsku oluju.

U Nju Orleansu se utopio vozač, dok je u Baton Ružu oboreno stablo pogodilo jednu osobu, preneo je Glas Amerike.

Portparolka guvernera Luzijane Džona Bela Edvardsa Kristina Stivens rekla je da će zbog obima razaranja biti mnogo više potvrđenih žrtava, i Edvards je u intervjuu za kablovsku mrežu MSNBC upozorio da će broj žrtava verovatno da raste. Istakao je da gotovo niko u Luizijani nema struju i da je poremećeno i snabdevanje vodom.

Guverner je objavio da je angažovano 1.600 osoba za spasilačke operacije. Spasilačke ekipe u čamcima i helikopterima pokušavaju da dođu do stanovnika Luizijane koji su zarobljeni u poplavama. Građani su zaglavljeni na krovovima ili u potkrovljima, a na društvenim mrežama objavljuju svoje adrese.

Mnogi putevi u Luizijani su neprohodni, a u nekim mestima su prekinute telefonske veze, zbog čega još nije poznat puni obim pričinjene štete.

Hitna služba Nju Orleansa upozorila je građane da ne izlaze, jer je situacija i dalje veoma opasna.

Meteorolozi su upozorili na razorne vetrove, obilnu kišu koja bi mogla da dovede do poplava i na oluju opasnu po život.

Sa vetrovima brzine 230 kilometara na čas, Ida je peti uragan po jačini koji je pogodio američko kopno.

Jutros, 12 sati pošto je uragan stigao do obale Luizijane, vetrovi su imali brzinu od 120 kilometara na čas, što Idu čini olujom prve od pet kategorije.

To je u skladu sa prognozom da će uragan naglo oslabiti tokom jutra.

U Luizijani je više od milion domaćinstava bez struje, uključujući ceo Nju Orleans, dok je u Misisipiju u mraku ostalo oko 60.000 korisnika električne energije.

Stanje katastrofe

Predsednik SAD Džozef Bajden proglasio je stanje katastrofe u Luizijani i naložio pružanje pomoći pogođenim područjima.

Bajden je rekao da će vlast uložiti sve moguće resurse u spasavanje i oporavak kada oluja prođe.

„Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smeštaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine, kao i druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici preduzeća oporavili od katastrofe“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar