Bajden: Putin rešio da izvrši invaziju na Ukrajinu

Svet 19. feb 202200:0358 komentara
džo bajden
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin rešio da izvrši dalju invaziju Ukrajine i da "ima razlog da veruje" da će se to dogoditi "narednih dana" kao i da će napad obuhvatiti i glavni grad Kijev.

Posle više nedelja kada su SAD govorile da nisu sigurne da li je Putin doneo konačnu odluku da krene u invaziju, Bajden je rekao danas novinarima da se ta procena promenila.

POVEZANE VESTI:

„Od ovog trenutka uveren sam da je on doneo tu odluku. Imamo razloga da to verujemo“, rekao je Bajden.

On je naveo „znatne obaveštajne kapacitete“ SAD koje im omogućuju da naprave tu procenu.

Optužio je Rusiju da stvara „lažno opravdanje“ za rat protiv Ukrajine.

Bajden je ponovio svoju pretnju za uvođenje ogromnih ekonomskih i diplomatskih sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu i pozvao Putina da preispita svoje namere.

Rekao je da su SAD i njihovi zapadni saveznici ujedinjeni više nego ikad ranije da osiguraju da Rusija plati cenu za tu invaziju.

On je takođe poručio Rusiji da „nije suviše kasno“ za diplomatiju.

Bajden je najavio da će državni sekretar SAD Entoni Blinken da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u četvrtak u Evropi, prenosi agencija Frans pres.

Makron će razgovarati sa Putinom i Zelenskim

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovaraće u nedelju telefonom sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i u subotu sa ukrajinskim Volodimirom Zelenskim u pokušaju da se „izbegne najgore“ u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

„Naš zadatak je i dalje da izbegnemo najgore. Mislimo da i dalje imamo mogućnost da odvratimo predsednika Putina od napada na Ukrajinu“, piše u saoppštenju.

Bela kuća i Velika Britanija optužile Rusiju za sajbernapade

Bela kuća je istovremeno optužila Rusiju za ovonedeljne sajber napade na ukrajinsko ministarstvo odbrane i glavne banke i upozorilo na potencijal za izazivanje većih poremećaja u danima koji dolaze.

An Nirnberg, zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost za napredne tehnologije rekla je da su SAD brzo povezale napade izvršene u utorak sa pripadnicima ruske vojne obaveštajne službe (GRU).

Velika Britanija se pridružila Americi u optužbi ruske vojne obaveštgajne službe (GRU) za sajber napade koji su se dogodili u vreme kada rastu tenzije između Rusije i Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar