Bajden: Ruski napad na Ukrajinu i dalje veoma moguć, odgovorićemo odlučno

Svet 15. feb 202222:08 > 22:56 38 komentara
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Ruski napad na Ukrajinu "ostaje u velikoj meri mogućnost", ali ljudske žrtve bile bi "ogromne", rekao je američki predsednik Džozef Bajden.

U obraćanju iz Bele kuće koje je emitovano na nacionalnoj televiziji, Bajden je kazao da su SAD spremne da odlučno odgovore, prenosi BBC.

Povezane vesti

Rusija je grupisala više od 100.000 vojnika blizu Ukrajinske granice, podstakavši bojazni od skore invazije.

Njen ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je da se neke snage povlače, ali je Bajden upozorio da to nije potvrđeno.

„Ruski ministar odbrane je danas kazao da neke vojne jedinice napuštaju svoje pozicije blizu Ukrajine“, podsetio je američki predsednik i dodao da bi to bilo dobro, „ali nismo to još potvrdili“.

„Još nismo potvrdili da se ruske vojne jedinice vraćaju u matične baze“, naveo je Bajden.

Dodao je da su „zapravo, naši analitičari sugerisali da su ostale u velikoj meri u stanju pripravnosti“.

Bajden je rekao i da treba dati „sve šanse diplomatiji“.

On je u kratkoj izjavi naizmenično slao signale otvaranja i stroge poruke.

„Građani Rusije vi niste naši neprijatelji“, rekao je on i dao uveravanja da ni SAD ni NATO nisu „pretnja“ za Rusiju i poručio da postoji pravi način da se odgovori na uzajamne brige o bezbednosti.

Američki predsednik izrazio je sumnju u ruske namere i naglasio da su zapadne sankcije protiv Rusije spremne u slučaju invazije Ukrajine, navodi AP.

Te „snažne mere će staviti pritisak na njihove najveće finansijske institucije i na ključnu industriju“, rekao je on i ponovio da sporni gasovod Severni tok dva između Rusije i Nemačke nikad neće proraditi u slučaju ruskog napada.

On je rekao da je „spreman da odgovori“ i na svaki „asimetričan napad“ na SAD i njihove saveznike u NATO, što bi moglo da uključi sajber napade.

Rekao je da će SAD „okupiti svet“ da se suprotstavi ruskoj agresiji.

On je takođe ukazao da nijedan američki vojnik neće ići da se bori u Ukrajini, koja nije članica NATO, ali da su SAD spremne da upotrebe „svu svoju snagu“ da odbrane ako je potrebno najmanji delić teritorije neke zemlje članice Alijanse.

Invazijom Ukrajine Rusija bi sama sebi naškodila, dodao je Bajden i naglasio da je Zapad „ujedinjen i odlučan kao nikad“ da brani svoje „vrednosti“ naspram pretnji Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi kazao da Rusija ne želi rat u Evropi, kao i da je iznela bezbednosne predloge da bi sprečila tu mogućnost, na koje, kako je naveo, nije bilo konstruktivnog odgovora.

Međutim, kazao je, još uvek ima stvari koje je Moskva stavila pred NATO i SAD o kojima može da se razgovara.

Dodao je da odlaganje pitanja članstva Ukrajine u NATO neće ništa promeniti i da već sada žele to da reše.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je bio u prvoj poseti Moskvi od stupanja na dužnost prošle godine, istakao je da „bezbednost može jedino da bude postignuta sa Rusijom, ne protiv nje“.

Komentari (38)

Vidi sve komentare