Bajden: Sankcije Iranu će biti ukinute kada prestane da obogaćuje uranijum

Svet 07. feb 202119:23 > 21:041 komentar
Džozef Bajden
REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da sankcije Iranu neće biti ukinute dok se ta zemlja ne vrati poštovanju svojih obaveza prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom sporazumu, prenela je američka televizijska mreža CBS.

Bajden je na pitanje novinara o mogućnosti ukidanja američkih sankcija kako bi se Iran vratio za pregovarački sto, kratko odgovorio – ne.

Povezane vesti

Na drugo pitanje novinara da li Iran treba prvo da prestane da obogaćuje uranijum, američki predsednik je odgovorio klimanjem glavom, navodi se u odlomku intervjua Bajdena mreži CBS.

Novinaru koji ga pita da li Iranci moraju „prvo da prestanu da obogaćuju uranijum“, američki predsednik odgovara klimanjem glave, navodi se u odlomku iz ovog intervjua, koji će u celini biti emitovan u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Hamnei pozvao je ranije danas SAD da ukinu sve sankcije njegovoj zemlji ako žele da Teheran ponovo počne da poštuje obaveze iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa velikim silama.

„Ako (SAD) žele da se Iran vrati poštovanju svojih obaveza, moraju da ukinu sve sankcije u praksi, mi ćemo onda izvršiti proveru, a potom se vratiti poštovanju obaveza“, rekao je Hamnei.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. godine, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bajden je najavio da će nastojati da SAD ponovo postanu deo sporazuma, ali da Iran prvo mora da poništi posledice poteza suprotnih tom aktu.

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.

Komentari

Vaš komentar