Bajden: Sraman referendum, SAD nikada neće priznati aneksiju delova Ukrajine

Svet 30. sep 202208:57 31 komentara
Džozef Bajden
REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Predsednik SAD Džozef Bajden je podigao svoj glas na kontroverzne referendume Rusije u Ukrajini, navodeći kako Vašington nikada neće priznati aneksiju nad delovima Ukrajine od strane Rusije.

Povezane vesti:

Govoreći na programu u Beloj kući na kojem su učestvovali i lideri pacifičkih zemalja, Bajden je ovaj potez nazvao sramnim, navodeći kako želi jasno da poruči da SAD nikada neće priznati ruske zahteve na suverenu teritoriju Ukrajine, prenosi Anadolija.

”Ovaj takozvani referendum je sraman. Rezultati su proizvedeni u Moskvi, a istinska volja ukrajinskog naroda je vidljiva svakog dana dok žrtvuju svoje živote da spasu svoje ljude, zadrže nezavisnost zemlje i odbrane slobodu“, kazao je Bajden.

Smatra kako je ruski rat na Ukrajinu, za koji veruje da je deo imperijalističkih ambicija ruskog predsednika Vladimira Putina, jasno kršenje UN-ove Povelje.

Ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk, kao i delovi pod ruskom kontrolom Zaporožje i Herson održali su od 23. do 27. septembra referendume o pridruživanju Rusiji.

Moskva tvrdi da je 98 posto glasača izabralo da se pridruži Rusiji, dok Ukrajina i Zapad odbacuju rezultate. Potez je osudila i međunarodna zajednica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare