Bajden u Jerusalimu: Izrael da se integriše u region Bliskog istoka

Svet 14. jul 202213:06 komentar
Reuters/Evelyn Hockstein

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je, posle sastanka s predsednikom prelazne Vlade Izraela Jairom Lapidom u Jeruslimu, da radi na promovisanju rastućih veza Izraela s arapskim partnerima na Bliskom istoku.

„Govorio sam o tome kako je važno iz moje perspektive da Izrael bude potpuno integrisan u region“, rekao je Bajden drugog dana turneje po Bliskom istoku.

Pročitajte još

Za vreme mandata Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa, Izrael je postigao diplomatske sporazume sa četiri arapske zemlje, nazvane Sporazumi Avram.

Bajden se nada da će nadograditi te veze tokom posete Saudijskoj Arabiji, gde će otputovati direktno iz Tel Aviva u petak i sastati se ne samo sa saudijskim zvaničnicima, već i liderima drugih zemalja Zaliva.

Te veze se uglavnom zasnivaju na zajedničkoj brizi zbog razvoja iranskog nuklearnog programa i vojnih aktivnosti Teherana širom regiona.

Lapid je Bajdenov put u Saudijsku Arabiju označio kao „izuzetno značajan za Izrael“.

Bajden je, kako se čini, takođe dao podsticaj Lapidu pred parlamentarne izbore u novembru.

Lider SAD je posle sastanka ocenio da je to bio „dobar početak dugog odnosa“.

Lapid je potvrdio da je sa Bajdenom diskutovao o iranskoj pretnji, preneli su izraelski mediji.

„Diskutovali smo o iranskoj pretnji i mislimo da je to u redu kako bi se osiguralo, nešto što delimo, da ne bude nuklearnog Irana. To nije samo pretnja Izraelu, već čitavom svetu“, rekao je izraelski premijer.

U Bajdenovom konvoju u Jerusalimu 60 vozila

U konvoju u kojem se predsednik SAD Džozef Bajden vozi po Jerusalimu je čak 60 vozila, javio je izraelski javni servis Kan.

Desetine vozila prešlo je oko 400 metara razdaljine između hotela Kralj David, gde je Bajden odseo sa svojom pratnjom, do hotela Valdorf Astorija.

Tamo je održan prvi Bajdenov današnji sastanak sa premijerom prelazne Vlade Izraela Jairom Lapidom.

Bajden se vozi u svojoj blindiranoj limuzini, „Zver“ (The Beast), transportovanoj iz SAD zajedno sa nizom drugih blindiranih vozila za njegovu pratnju.

Dva predsednička i šest vojnih helikoptera je takođe navodno stiglo u Izrael.

Više ulica u centru Jerusalima je zatvoreno, ali je policija rekla da nastoji da poremećaj saobraćaja bude što manji.

Predveče se očekuje još veća gužva povodom otvaranja Makabijade, jevrejskih olimpijskih igara na stadionu Tedi, u kome učestvuju i američki sportisti, koje će Bajden posetiti.