Bajden zapretio sankcijama, Putin zatražio garancije o neširenju NATO-a

Svet 07. dec 202120:43 > 22:3836 komentara
Džo Bajden Vladimir Putin
Izvor: The White House/Handout via REUTERS

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je ruskog kolegu Vladimira Putina da će Rusiji biti uvedene "oštre sankcije, uključujući i ekonomske" u slučaju "vojne eskalacije" u Ukrajini, saopštila je Bela kuća. Iz Kremlja je, s druge strane, saopšteno da je Putin od Bajdena zatražio garancije o neširenju NATO-a prema istoku i osudio rastući "vojni potencijal" Alijanse u blizini ruske granice.

„NATO čini opasne pokušaje da iskoristi ukrajinsku teritoriju i razvije svoj vojni potencijal na našim granicama. Zbog toga je Rusiji od ozbiljnog značaja da dobije sigurne i pravne garancije koje isključuju širenje NATO-a na istok“, saopštio je Kremlj posle video sastanka Putin-Bajden koji je trajao oko dva sata.

Putin je predložio Bajdenu da se ukinu sve mere odmazde na diplomatska predstavništva dve zemlje, koje su uvedene poslednjih meseci u jeku bilateralne napetosti.

„Ruska strana je ponudila da se uklone sva nagomilana ograničenja u funkcionisanju diplomatskih misija, što bi moglo da pomogne u normalizaciji drugih aspekata bilateralnih odnosa“, dodao je Kremlj.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je novinarima posle sastanka da Bajden nije dao obećanja niti je učinio postupke Putinu koji je tražio garancije o neširenju NATO-a.

Američki predsednik smatra da svaka zemlja treba da bude u mogućnosti da „slobodno bira“ sa kim će se udružiti, rekao je Saliven

Bajden je sa svoje strane upozorio Putina da će Rusiji biti uvedene „oštre sankcije, uključujući i ekonomske“ u slučaju „vojne eskalacije“ u Ukrajini.

Bajden je izrazio duboku zabrinutost SAD i njenih saveznika zbog povećanja broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, navodi Bela kuća.

Vašington, NATO i Kijev optužuju Moskvu da gomila vojnike na granici sa Ukrajinom i da priprema napad. Moskva je nekoliko puta to demantovala i optužila zapadne zemlje da pojačavaju napetost održavanjem vojnih vežbi na Crnom moru.

Bela kuća je navela da će Bajden posle sastanka sa Putinom imati telefonske razgovore sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije.

Komentari

Vaš komentar