Bajden uveo restrikcije ulaska u SAD za veći deo Evropljana

Svet 25. jan 202108:511 komentar
Džo Bajden
Izvor: Foto: Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Džo Bajden ponovo je uveo restrikciju ulaska u SAD za većinu osoba koje nisu Amerikanci, a dolaze iz Velike Britanije, Brazila, Irske i većeg dela Evrope, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Bajden će proširiti te zabrane takođe na osobe koje su nedavno bile u Južnoj Africi zbog informacija o pojavi novih, prenosivijih sojeva koronavirusa u SAD, dodao je taj zvaničnik.

Bajdenova odluka spada u okvir plana nove administracije za borbu protiv koronavirusa koji se razbuktao u SAD, najteže pogođenoj zemlji na svetu po broju slučajeva zaraze (25,1 milion), i po broju umrlih – više od 419.000.

Bajden je u petak ocenio da broj umrlih od koronavirusa u SAD treba da bude znatno manji od 600.000.

Već prvih dana od stupanja na dužnost u sredu Bajden je zaoštrio propise o nošenju maski i naredio karantin za osobe koje dolaze u SAD avionom.

Donald Tramp je poslednjih dana na vlasti objavio da će biti ukinute zabrane ulaska u SAD za putnike iz većeg dela Evrope i Brazila, ali je Bajdenova administracija saopštila da će odmah poništiti tu naredbu koja je trebalo da stupi na snagu 26. januara.

Tramp je 31. januara 2020. objavio prvu zabranu ulaska putnicma iz Kine u zemlju da bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Ta zabrana proširena je na evropske zemlje 14. marta.

Komentari

Vaš komentar