Bajden zatražio novi moratorijum na iseljenje iz stanova i kuća zbog korone

Svet 03. avg 202119:06 komentara
Džo Bajden, zakletva, inauguracija
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je novu zabranu iseljenja iz iznajmljenih stanova i kuća, kako bi se sprečio novi talas beskućnika dok zemljom vlada zarazni delta soj koronavirusa.

Dan nakon što je u celoj zemlji istekao moratorijum na iseljenje onih koji nisu u mogućnosti da plaćaju kiriju, Bajden je priznao da administracija nema zakonska ovlašćenja da pomogne zakupcima da ostanu u iznajmljenim domovima.

To Beloj kući ostavlja nekoliko alata za rešavanje pitanja koje bi moglo da utiče na milione porodica, nakon što je u nedelju istekao jedanaestomesečni moratorijum, koji je odredio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), preneo je Glas Amerike.

„S obzirom na sve veću hitnost suzbijanja širenja delta varijante kovida, Bajden je zatražio od CDC da razmotri novi jednomesečni moratorijum na iseljenje radi zaštite zakupaca“, saopštila je Bela kuća.

Direktorka CDC Rošel Valenski nije, međutim, mogla da pronađe zakonska ovlašćenja za novi moratorijum na iseljenje, dodaje se u saopštenju.

Zabrana iseljenja najmanje u naredna dva meseca

Bajden je, pored toga, pozvao državne i lokalne vlasti „da produže ili uvedu moratorijume na iseljenja najmanje u naredna dva meseca“.

Namera mu je bila da se zabrana u celoj zemlji produži do septembra, ali je nedavna presuda Vrhovnog suda propisala da moratorijum mora da prestane da važi, osim ako ga Kongres ne obnovi, što je propalo, jer nije bilo saglasnosti.

Bajden je, takođe, pozvao državne i lokalne vlade da brzo pošalju hitnu pomoć u milijardama dolara, kako bi zakupci ostali u svojim domovima.

Sekretarijat za finansije saopštio je da su od juna domaćinstvima podeljene svega tri od 25 milijardi dolara, koliko je federalna vlast poslala državama i lokalnim zajednicama početkom februara.